POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
POHANKOVICS ISTVÁN, DR. ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Tompa Képviselő Úr! Az elhangzott kérdés az acélipari leépítések és a foglalkoztatáspolitika eszköztárának kapcsolata tárgykörű. A borsodi acélipar reorganizációjáról szóló kormánydöntés megadja a kohászat jövőbeni észak-magyarországi működésének műszaki hátterét. Eszerint az elkövetkező időszakban át kell térni a korszerű elektroacél-gyártásra, és a termékek minőségi paramétereinek javítása érdekében korszerűsíteni kell a továbbfeldolgozó kapacitásokat. A Kormány jelentős támogatásokat biztosít ehhez a műszaki megújításhoz – az előző kérdésre adott válaszban részben elhangzottak ezek –, hiszen nem tartható fent tovább ekkora veszteséggel a jelenlegi kohászat.
A műszaki fejlesztés egyik velejárója, hogy jóval kisebb létszám lesz szükséges a jövőben, és tudjuk jól, hogy a korábbi időszakban a technológia mellett még egyéb tényezők is okoztak úgynevezett belső munkanélküliséget. A mintegy 2500-3000 munkahely megszűnése azt jelenti, hogy a fő okozó tényező, a nagykohó nem kerül fölújításra. A múlt heti ipari minisztériumi és észak-borsodi tárgyalások alapján ez 1994 után következhet be, tehát ebben az évben nem várható a nagykohó leállítása, legfeljebb csak az év végén. Mivel ez olyan térségben következik be, ahol már most is magas a munkanélküliség, és örökség az elhibázott döntés a nehéziparról, egyértelmű, hogy a foglalkoztatási helyzet javítását célzó hatékony eszközökre van szükség. Meg kell indítani a regionális fejlesztési munkát is, amely a megyében már elkezdődött, és ez kell hogy érdemben kiegészítse a központi eszközöket.
A fő cél a gondok enyhítése. A konkrét eszközök: 1,4 milliárd Ft az a decentralizált keret, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatozik, s amellyel érdemben lehet segíteni az acéliparból kikerülők problémáin, újraelhelyezkedésükön. Ezenkívül a két foglalkoztatási társaságot fent kívánjuk tartani. Egyetértek képviselő úrral, hogy ezeknek valósaknak kell lenniük, munkát kell találniuk. Egy héttel ezelőtt is utaltam rá, hogy például a felszámolás alatt lévő Ózdon a felszámoló és a foglalkoztatási társaság alig 20-25%-ban tudta valóban munkával foglalkoztatni a dolgozóit, pedig tudjuk jól, hogy abban a nehézipari vertikumban jó néhány fölös épületingatlan- és területrendezési feladat még nem került elvégzésre. A két foglalkoztatási társaság fennmaradása érdemben jelentheti azt, hogy a most munkából kikerülők kérhetik oda felvételüket.
1994-ben új munkahely-teremtési programhoz további 500 millió Ft támogatás várható. Ezt a legutóbbi ülésén a munkaerő-bizottság már jóvá is hagyta.
Említett képviselő úr három egyéb eszközt is.
Az áttelepülési támogatás korábban meglévő eszköz volt, azonban érdemben nem tudták igénybe venni, és ezért pillanatnyilag megszűnt.
A régi és új bér közötti különbség biztosítására szolgáló pénzforrás egyelőre nem szerepel az eszközök között, de mint felvetést a munkaerő-piaci bizottság és az ipari tárca is megfontolásra alkalmasnak tartja.
A korengedményesnyugdíj-rendszer az általános szabályok szerint vehető igénybe, egyedi megoldást nem kívánunk alkalmazni a térségben.
Úgy gondolom, ebben a térségben az új eszközök mellett a régi eszközök és a valóban vállalkozási jellegű kezdeményezések jelenthetik annak a munkából újonnan kikerülő néhány ezer embernek a foglalkoztatását, akik a nehézipari vertikum korszerűsítése miatt új területen kell hogy elinduljanak. És ehhez mindenképpen, ahogyan jeleztem, a központi pénzforrások mellett helyben fakadó vállalkozási kezdeményezések kellenek. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem