PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)
PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A balatoni vízügyi kirendeltségről tavaly vált le a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság önálló balatoni főépítés-vezetősége.
Derült égből villámcsapásként az elmúlt hetekben egy munkásgyűlésen jelentették be, hogy a cég anyagi nehézségek miatt bezárja a balatoni főépítés-vezetőséget. Ezzel a ténnyel gyakorlatilag annak a szakembergárdának és annak a kiépített infrastruktúrának a munkája, illetve működtetése vált fölöslegessé és szűnik meg, amely egészen mostanáig a balatoni partszabályozást, kikötőépítést és mederkotrást végezte.
(14.40)
Kínosan szeretnék ügyelni arra, hogy még véletlenül se keveredjem egy vállalati belügy taglalásába, ám úgy gondolom, hogy ettől a pillanattól kezdve ez egy regionális közügy, amint ezekről a balatoni alapellátást megvalósító funkciókról kerül szó.
A vízügy, úgy tűnik, teljes mértékben kivonult erről a területről, és pillanatnyilag nem látni, hogy ezek a balatoni környezetvédelem, vízgazdálkodás szempontjából alapvető feladatok esetleg kevésbé szűkös időkre hogyan menthetők át, a szakembergárda, az infrastruktúra hogyan tartható meg a balatoni vízgazdálkodás jövője szempontjából.
A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a Vízügyi Igazgatóság szerény tízmilliós támogatást kap a szaktárcától. Hosszú ideje tárgyalások folynak annak érdekében, hogy erre a gazdaságilag valóban kényszerlépésnek tekinthető intézkedésre ne kerüljön sor. A várható gondokról gyakorlatilag a balatoni régióban mindenki tud: a regionális tanács, az érintett önkormányzatok.
Pillanatnyilag senki nem tud semmi tanácsot adni a lehetséges megoldási módozatokról.
Kérdezem az illetékes tárca vezetőjét, hogy az egyetlen megoldás ebben az ügyben ennek a főépítés-vezetőségnek a megszüntetése, az infrastruktúra felszámolása, a vagyon értékesítése és a 150 ember utcára bocsátása, vagy van-e valami más mód a balatoni főépítés-vezetőség megmentésére, a szükséges kapacitás, szakembergárda és infrastruktúra jobb időkre való átmentésére? Köszönöm. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem