MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Kollégám! A képviselő úrnak a kérdésfeltevéssel kapcsolatos történeti áttekintéséhez, tárgyszerű, korrekt információihoz nem kívánok kiegészítést tenni. Megállapításai az általunk is ismert valós helyzetet tükrözik. A kérdés megoldására a minisztérium illetékes főosztályának a felügyeleti területére vonatkozó jogszabály módosítása az egyik lehetőség. A 30/1981/XII. 30. számú MÉM-rendelet korszerűsítése elkészült, az ágazatközi egyeztetés stádiumában van.
(15.20)
Őszintén meg kell azonban mondani, hogy a témához kapcsolódó változtatások csak a szűkebb értelemben vett szakmai kérdések tisztázására szolgálhatnak, és nem korrigálják az 1991. évi XX. törvényben az önkormányzatok feladatkörének meghatározásában foglaltakat, vagyis azt a tényt, hogy a kényszervágások megoldása nem önkormányzati feladat, hanem a vállalkozási lehetőségek szférájába tartozik.
A tisztánlátás érdekében a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások szakemberei éppen ez év első három hónapjában végzik el azt a felmérést, melynek szerves része a kényszervágóhídi tevékenység áttekintése ennek közegészségügyi, higiéniai és állat-egészségügyi vonzataival együtt. A munka értékelése 1994. március 31-ére készül el.
Tekintve, hogy részemről teljesen egyetértek a felvetett kérdések megoldásának szükségességével, fontosságával, a fentebb említett információ birtokában, illetve az eddigi részeredmények ismeretében a kibontakozást két irányból megközelítve tudom elképzelni. Az egyik az, hogy át kell tekinteni a jelenleg működő állatbiztosítási rendszer korszerűsítésének az értékmentés irányába történő elmozdulási lehetőségeit. A másik: a kényszervágás mint közegészségügyi, állat-egészségügyi szempontból fontos tevékenység végrehajtásának anyagi feltételeit állami támogatással kell a vállalkozói körön belül megteremteni.
Azt nem tartanám szerencsésnek, hogy az országban jelenleg is működő mintegy 1000 vágóhíd mellé további – kifejezetten a kényszervágás lebonyolítására szolgáló – vágóhidakat építsenek.
Megvalósíthatónak érzem viszont azt, hogy a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, felhatalmazásukkal élve, kényszervágás lebonyolítására vállalkozók által üzemeltetett vágóhidakat jelöljenek ki, amennyiben ott a vállalkozók a szükséges feltételeket esetleg állami támogatással megteremtik. Az ilyen jellegű fejlesztéshez, a kijelölt vágóhidak működtetéséhez szükséges pénzügyi fedezet meghatározását, nagyságrendjét a március 31-ével lezáruló program ismeretében tudom megadni.
Meg kell azonban jegyeznem, hogy ilyen célú keretet a tárca 1994. évi költségvetéséből nem lehet biztosítani. Egy ilyen irányú pozitív döntés végrehajtása pénzügyi feltételeinek megteremtésére az 1995. évi költségvetés megalkotásakor lehet gondolni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem