MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ecsegfalvai Egyetértés Mgtsz, amely felszámolás alatt áll, abban a kivételes helyzetben van, hogy az árverésen várhatóan nem fog elkelni valamennyi föld, amelyet a kárpótlási földalapba kijelöltek.
Tájékozódásom szerint mintegy 463 aranykorona értékű kárpótlási föld visszamaradásával lehet számolni, amelyet a felszámoló be kíván vonni a felszámolás hatálya alá tartozó vagyonba, vagyis a hitelezők kielégítésére kívánja felhasználni ahelyett, hogy az a tagok tulajdonába kerülne.
A képviselő urak a felszámoló intézkedéséről kérdezik a tárca álláspontját, mivel véleményük szerint a felszámoló tervezett eljárása törvénysértő.
Előrebocsátom, hogy a felszámoló esetleges jogszabálysértő intézkedése ellen a felszámolást elrendelő bíróságnál lehet kifogással élni.
Az intézkedés törvényességének kérdésében ezért a földművelésügyi tárca a benyújtott kérdésre adandó válaszként legfeljebb olyan véleményt nyilvánít, amely lényegében a törvény szerint nem jelent senki számára kötelező állásfoglalást.
Természetesen a tárca véleménye azonos azzal, amelyet a vonatkozó törvény erre az esetre előír.
A csődeljárásról, a felszámolási eljárásról és a végelszámolásról szóló 1991. évi IL. törvény 4. § (3) bekezdésének c) pontja szerint ugyanis a kárpótlási árverésből visszamaradt földterület akkor nem tartozik a felszámolás hatálya alá, ha ennek a tagok és alkalmazottak tulajdonába adásáról a szövetkezet közgyűlése az eljárás kezdő időpontjáig határozott, és a tulajdonjog bejegyzésére alkalmas okiratokat is előkészítették.
Ez a rendelkezés 1992. szeptember 2-tól van hatályban, azonban ezt megelőzően sem volt lehetőség a felszámolásba bevonandó vagyon szűkítésére.
Az ecsegfalvai Egyetértés Mgtsz. felszámolásának kezdő időpontja 1992. június 8-a volt.
Az árverésből esetlegesen visszamaradó földnek a tagok, alkalmazottak részére történő tulajdonba adásáról a szövetkezet közgyűlése előzetesen sajnos nem határozott.
A felszámoló utóbb már nem hozhat ilyen döntést, mivel a tulajdonba adásról csak a szövetkezet közgyűlése határozhatott, és a felszámoló a közgyűlés hatáskörét nem gyakorolhatja.
A közgyűlés ilyen célú utólagos összehívásának lehetősége viszont kizárt, mivel a felszámolással a szövetkezet elveszítette a vagyona feletti rendelkezés jogát.
A kérdést tehát a hivatkozott törvény rendezi, az árverésből visszamaradó föld Ecsegfalván a hitelezők kielégítésére szolgál, és – bármennyire sajnálatos – most már nem kerülhet a tagok és alkalmazottak tulajdonába. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem