KISS PÉTER (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KISS PÉTER (MSZP)
KISS PÉTER (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tudom, nem illő és a Házszabálynak sem igazán megfelelő visszaszólni az előző kérdés kapcsán, de a pontosság kedvéért jelzem, hogy Bihari Mihályt annak idején kizárták az MSZMP-ből.
Tisztelt Államtitkár Úr! A közoktatási törvény megszületése után fokozottabb felelősség hárul a jogszabályalkotókra, hogy a születő alacsonyabb szintű rendelkezések ne ütközzenek a törvény szakaszaival. A tárca jogszabályalkotó munkájában azonban jelen van a kapkodás, a tűzoltó munka, és ebből hibák fakadnak.
A két tannyelvű gimnáziumokban folyó oktatásról például az elmúlt évben három alkalommal rendelkeztek. Az utolsó közleményt azért kellett kiegészítésként az előző szabályozásokhoz fűzni, mert azokból épp csak a hatályosság megjelölését felejtették ki.
A részletenként és nem egységesen végiggondolt rendelkezések gyakorlata szinte természetszerűen hibákat eredményez. Erre példa ez a közleménysorozat is, melyben a közoktatási törvény szellemének ellentmond egy alacsonyabb szintű rendelkezés.
Magyarországon több gimnáziumban folyik kétnyelvű képzés. Ennek indulásakor az volt a kétnyelvű érettségi feltétele, hogy a célnyelvből vizsgázni kell a diákoknak, és néhány tantárgyat is e nyelven kell hallgatniuk. A 286/1993. számú MKM-államtitkári módosítás szerint a célnyelven tanult tantárgyból célnyelven is lehet érettségizni. Az ezt követő újabb államtitkári módosítás szerint a kétnyelvű érettségi vizsga feltétele a nyelvvizsga mellett az, hogy a tanulóknak két olyan tárgyból kell a célnyelven vizsgát tenni, amelyet ezen a nyelven legalább két tanéven keresztül tanultak.
A 3535/93. számú kiegészítés szerint ez utóbbi feltétel csak az 1994/1995-ös tanévtől kötelező, az 1993/1994-es tanévben a diák az érettségi vizsgára jelentkezéskor nyilatkozhat arról, hogy mely rendelkezés szerint kíván érettségi vizsgát tenni. Ez a szabályozás azonban nem teszi lehetővé a választást az 1991/1992-es és az 1992/1993-as tanévben indulóknak.
A közoktatási törvény 126. §-a a) pontja szerint a tanulók tanulmányaikat a középiskolákban azokkal a feltételekkel fejezhetik be, amelyekkel megkezdték. Ezt az elvet tehát érvényesíteni kell az említett két évfolyamra is, legalább úgy, hogy ők is választhassanak az új és a régi érettségi feltételek közt.
Mindezek alapján kérdezem, hogyan kívánja miniszter úr, illetve a jelen lévő államtitkár úr korrigálni a közoktatási törvénnyel ütköző alacsonyabb szintű rendelkezéseket. Várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem