GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Képviselő úr tavalyi interpellációjára adott válaszomban részleteztem az előzményeket, így erre most nem kívánok kitérni. Csak annyit jegyeznék meg, hogy a környezetvédelmi hatóság, a főfelügyelőség egyértelmű kötelezéseket adott ki ezzel kapcsolatban. Most, hogy ezt a bíróság előtt az érintett cég megtámadta, az hátrányos mindenképpen, a rehabilitáció ütemére is hátrányosan hat, de ezzel a hatalmi ággal nem állok olyan kapcsolatban, hogy befolyásolni tudnám a bíróságnak a gyorsaságát.
Az ottani talaj szennyezettségével kapcsolatban egynéhány fontos tényre szükséges fölhívni a figyelmet.
(14.50)
A térség talajának jelentős ólomszennyezettségét az eddigi vizsgálatok egyértelműen megállapították. Ismeretes azonban az is, hogy a fémek az adott földtani környezetben kötött formában fordulnak elő, tehát az adottságok akadályozzák a fémek mobilizációját, ezért a felszín alatti vizeket természetes körülmények között jelentősen nem veszélyeztetik ezek a szennyező anyagok. Ezt bizonyítja az is, hogy a talajvíz széles körű fémszennyezése eddig nem következett be, illetőleg ez többnyire csak a sokkal terheltebb gyártelepi területre vonatkozik.
A talajok fémszennyezettségével kapcsolatban általában is kevés az információ, ezért a Környezetvédelmi Felügyelőség és a Fővárosi Kertészet az elmúlt évben közös vizsgálatot végzett.
E kutatás során ismeretessé vált, hogy Budapest több pontján hasonló mértékű ólomszennyezés tapasztalható. Ezzel természetesen nem a nagytétényi problémát kívánjuk lekicsinyelni, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a lakosság veszélyeztetettsége ezen a téren nem számottevően nagyobb, mint Budapest egyes más területein.
Itt kell utalnom a képviselő úr által említett tanulmányra is. Az számos értékes elemet tartalmaz, mint ezt több hatóság képviselői is megállapították, ugyanakkor további munkákat igényelne az, hogy alkalmazható szintre kerüljön.
Mindezek mellett azonban a helyi közösség érdekeit képviselő önkormányzaton kívül másnak nincs joga ezt a megoldást az ottaniakkal elfogadtatni.
Egyetértek azzal, hogy a rehabilitáció üteme nem megnyugtató. A rehabilitáció azonban sok tevékenység közérdekű összehangolását, koordinációját igényli. Ebben a tevékenységben természetesen nem lehet magára hagyni az önkormányzatot, ezért is alakult a tárcaközi bizottság, amelynek a működése valóban lelassult az elmúlt egy évben.
Úgy vélem, hogy kormányhatározattal megerősített intézkedés szükséges az ügy elősegítésére. Ennek érdekében a környezetvédelmi tárca, valamint az Állami Vagyonügynökség mint tulajdonos kormány-előterjesztést készít elő a rehabilitációval kapcsolatban.
Az előterjesztésben a környezeti rehabilitáció teljes témakörét a kormány elé fogjuk tárni. A legkritikusabb kérdés természetesen a pénzügyi lehetőségek megteremtése.
Az előterjesztés tervezete elkészült, és egyeztetése folyamatban van. Remélem, hogy március vége felé a Kormány elé kerül, és áprilisban megindulhat ennek a gyakorlati végrehajtása is. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem