BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy ön is említette, a Kormány 1994. február 10-én tárgyalta a borsodi acélipar reorganizációs programját. Megállapította, hogy a szerkezetátalakítási program csak állami támogatással valósulhat meg. Az elfogadott határozat alapján döntés született arról, hogy a tulajdonviszonyok rendezéséig a költségvetés garanciát vállal 2,1 milliárd Ft hitelfelvételhez. A szerkezetátalakítás két ütemben valósul meg, összesen 7,1 milliárdos fejlesztési előirányzattal, s ezek megindításához 3 milliárd Ft-ot a közeli napokban kap meg a térség.
E konkrét döntéseken túlmenően a Kormány feladatként írta elő a pénzügyminiszternek, hogy 1994. április 30-i határidővel a térségben a beruházóknak nyújtandó adókedvezmény-lehetőségeket tekintse át. Ennek keretében meg kell vizsgálni a jelenlegi helyzetet. Mérlegelni szükséges, hogy a jelenleg érvényben lévő normatív kedvezményeken túlmenően indokolt-e valamilyen újabb adókedvezmény, és megvannak-e a feltételei a törvényi szintű szabályozásnak.
Csak tájékoztatásként hadd mondjam el, hogy jelenleg a beruházásokhoz a következő normatív adókedvezmények kapcsolódnak:
A beruházásokhoz felvett pénzintézeti hitelek kamataiból adókedvezmény formájában visszatartható a kamat 38, illetve 25%-a; egyéni vállalkozóknál a beruházások beszerzési, előállítási költségei egy összegben is elszámolhatók. A Kormány úgy döntött, hogy a határozatban felsorolt beruházásokra az első öt évben 100%-os, a második öt évben 60%-os adókedvezményt biztosít. Vizsgálat tárgya, hogy lehet-e a térségben megvalósuló és a határozatban fel nem sorolt beruházások vonatkozásában is érvényesíteni ezt az adókedvezményt.
A képviselő úr által felvetett konkrét kérdésekre, miszerint milyen adókra – időben, térben, adónemekre – vonatkozik ez a kedvezmény, jelenleg nem tudok válaszolni. Ha tudnék, akkor a Kormány nem IV. hó 30-i határidőt tűzött volna ki a pénzügyminiszternek. A vizsgálatok folynak.
Másik kérdésére pedig, hogy milyen szintű jogszabályok fogják rendezni ezt a kedvezményrendszert, azt tudom válaszolni, hogy mivel adókedvezmények megadásáról van szó, kizárólag törvényi szabályozás jöhet szóba. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem