KIRÁLY ZOLTÁN (MSZDP)

Teljes szövegű keresés

KIRÁLY ZOLTÁN (MSZDP)
KIRÁLY ZOLTÁN (MSZDP) …Ez a hivatalos neve. Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlés! Amikor a sürgősségi előterjesztéshez kértem képviselői támogató aláírásokat, akkor egyik képviselőtársam azzal írta alá, hogy ismerős nekem ez a vagyonelszámoltatás. Akkor megbeszéltük, való igaz, volt valami hasonló, csak talán szűk körűbb, 1989-ben, amikor az akkori parlamentben néhány képviselőtársammal együtt hasonlót terjesztettünk elő egy elég széles és erőteljes társadalmi támogatással, hogy az MSZMP számoljon el a vagyonával.
Azt gondolom, most valami hasonlóról, de valóban tágabb dologról van szó, és most ehhez kérném a Képviselőház támogatását, miközben úgy érzem és úgy gondolom, ehhez is nagyon széles körű társadalmi figyelem, elégedetlenség, s ha úgy tetszik, igény társul.
(17.20)
Miről van szó? Arról, van egy erkölcsi indítéka valóban ennek az előterjesztésnek, amelynek a lényege az, hogy azt a több ezer milliárdos állami vagyont, amelyből több száz milliárdos tételek az ÁVÜ-höz, illetve az Állami Vagyonkezelő Rt.-hez tartoznak, és azt a több ezer milliárdos egyéb vagyont is a társadalom egésze tisztességes, becsületes munkával halmozta fel az elmúlt évtizedekben. Ennek résztvevője volt – úgy gondolom – a társadalomban mindenki, majd tíz és fél millió állampolgár, de szűkítetten az ÁVÜ és az ÁV Rt. körébe tartozó vagyonnál a munkavállalók milliói, a ma nyugdíjban lévő már több millió ember, akik évtizedekig dolgoztak ezek felhalmozásáért.
Úgy gondolom, hogy – a pirvatizációs sikerpropaganda ellenére – az a gyakorlat, amely ma privatizáció címén zajlik, az nem tesz mást, minthogy néhány ezer ember számára milliomosi, multimilliomosi vagy milliárdosi létet teremt a vagyon osztogatásával, elajándékozásával, miközben százezrek és milliók feje felül eladják a gyárakat, a termelőüzemeket, és reményvesztett helyzetbe kergetik őket.
Azt gondolom, a társadalom elemi joga tehát, hogy pontosan tájékozódjék arról, hogy az általa összegyűjtött és felhalmozott vagyont kik, milyen mértékben, milyen módon osztogatják el egy szűk körben.
A társadalmi elégedetlenség pedig abban is megnyilvánul – hiszen figyelnek rá az állampolgárok, s a közvetlen környezetükben, a vállalatokon keresztül is megélik, akár úgy is, hogy már kitették az utcára őket, akár úgy, hogy még van munkahelyük –, hogy milyen visszaélések közepette zajlik az állami vagyon privatizációja, az ő tulajdonuk kifosztása.
Vagyis elengedhetetlen az a széles körű társadalmi kontroll, amelyet a privatizáció dolgában az Országgyűlés eddig nem tudott megtenni. Itt hadd válaszoljak az egyik privatizációs szakember azon állítására, hogy az ÁSZ dolga mindezt megcsinálni, s hogy a Parlament ne akarjon végrehajtói jogosítványokat felvenni. A Parlament, úgy gondolom, e tekintetben éppenhogy nem tett eleget annak az alapvető funkciójának, amely a törvényalkotás mellett elrendeltetett számára, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalmat.
E tekintetben az egész privatizációs folyamat ellenőrizhetetlen, nem véletlen, hogy sűrű korrupciós környezetben zajlik a dolog. (Felzúdulás a jobb oldalon.)
Azt is gondolom, hogy az is elengedhetetlen – amikor szűkítetten arról szól a privatizáció, hogy kevesek gazdagodnak meg, miközben milliók nem jutnak tulajdonhoz –, hogy egy új privatizációs koncepció készíttessék, amely nyilvánvalóan az új kormánynak és az új parlamentnek lenne a dolga. Ehhez viszont elengedhetetlen az, hogy vagyonleltár készüljön: mivel és mennyivel rendelkezik a következő kormányzat és parlament.
Elengedhetetlen az is – és ebben úgy gondolom, hogy hasonlóképpen gondolkodunk a Kereszténydemokrata Néppárt intézőbizottságával, ahogy olvastam legalábbis a mai sajtóból –, hogy felfüggesztésre kerüljön a privatizáció – nemcsak hogy felfüggeszteni, hanem azonközben elvégezni a vagyonfeltárást, pontosan kik, miképpen jutottak vagyonhoz, milyen mértékben, hogy ebből a helyzetből lehessen az új kormányzat számára ezt az új privatizációs koncepciót kidolgozni. Ehhez szeretném kérni a Parlament támogatását, mert itt nemcsak stílusváltásról, hanem nagyon komoly koncepcióváltásról is lehetne szó. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem