SZABÓ LAJOS, DR. (EKgP)

Teljes szövegű keresés

SZABÓ LAJOS, DR. (EKgP)
SZABÓ LAJOS, DR. (EKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat azon kis, szűk részéhez szeretnék hozzászólni, amelyik az önkéntes földcserét lehetővé teszi, vagy javasolja lehetővé tenni a törvényjavaslatban.
Nagy örömmel üdvözlöm ezt a nagyon szerény kis lépést. Ez talán ama elszalasztott alkalom pótlásának felismeréséből került be a törvényjavaslatba, amely alkalmat elszalasztottunk a kárpótlási törvény, azaz a földtulajdon rendezése során.
Rendkívül súlyos helyzet alakult ki ma országszerte, amikor a földárveréseken olyan földigény – ahelyett, hogy a testvérek, a családok, a barátok egy helyen, egymás mellett tudnák kivenni vagy megvásárolni a kárpótlás során a földjüket, hogy ezzel a racionális gazdálkodás feltételeit biztosítsák –, valóságos folyamat az, hogy például egy alföldi városban 100 aranykorona-értékű földet öt-hat helyen, öt-hat darabban tud megvásárolni a kárpótlásra jogosult.
Ez egyrészt mutatja azt is, hogy hol követtünk el nagyon súlyos hibát, másrészt ezzel az önkéntes földcserével kapcsolatban felveti még további, részletesebb szabályozás szükségességét.
Nem kívánunk ehhez módosító javaslatot beadni, mert hisz ez a probléma kormányrendelettel is szabályozható – vagy rövidebb úton: miniszteri rendelettel –, de felhívom itt most a földművelésügyi kormányzat figyelmét, hogy ezt a kérdést a törvénytervezetben megjelentnél sokkal részletesebben szabályozza, ehhez – a saját lehetőségei szerint – sokkal nagyobb és lényegesebb támogatást adjon mindazoknak, akiknek erre rendkívül nagy szükségük van.
A törvényjavaslatban általában nem elégséges, a többi részekhez viszonyítottan nagyon kevés, ami pedig a legfontosabb feladata lenne: a földbirtok-politika.
Úgy gondolom, ez pótolható, nem pótolhatatlan, de a Kormánynak – még hátralevő idejében is – erre nagy figyelmet kell szentelnie, és én kérem az államtitkár urat, aki – nem tudom, hogy most azon gondolkozik-e el, amit most mondok… (Dr. Medgyasszay László: Azon, Lajoskám) …nagyon-nagyon figyeljen oda! Medgyasszay államtitkár úr bizonyságot tett arról, hogy ő igenis felelősséget érez a magyar mezőgazdaságért, nagyon sokat harcolt és harcol ezért. Ez rendkívül lényeges kérdés, amely a jövő magyar mezőgazdaságának az egyik alapfeltétele. Ennek a rendezése nélkül nem tudunk versenyképes mezőgazdaságot kialakítani.
(18.40)
Ez rendkívül fontos gazdasági kérdés, amire, kérem, hogy a Kormány nagyon nagy figyelmet fordítson. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem