PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Egy éve a Parlament megalkotta a jövedéki törvényt, a háztartási tüzelőolaj felhasználását korlátozta, és törvényi úton megtiltotta többek között a mezőgazdasági célú felhasználást is. Ez komoly zavarokat idézett elő a mezőgazdasági kistermelők, így az állattenyésztők, kertészek körében, akik az istállók, üvegházak, fóliasátrak fűtésére is használták a háztartási tüzelőolajat.
Az ipari fűtőolaj felhasználása viszont komoly mértékben megdrágította a kistermelők számára a mezőgazdasági termékek előállítását. Az energia ára ezáltal több mint a duplájára emelkedett, mert tekintélyes mértékű általános forgalmi adó, fogyasztási adó, útalap stb. rakódik az ipari fűtőolajra és a gázolajra. Pedig a háztáji gazdaságokban állítják elő a brojlercsirke, a zöldségfélék, a pirmőráruk egy tekintélyes hányadát. Tehát a nemzetgazdaság számára sem közömbös az, hogy folytatják-e a kistermelők ezt a tevékenységüket, avagy sem. És nem mindegy, hogy milyen áron jut el ez az áru a fogyasztóhoz.
Kérdéses az is, hogy egyáltalán elismeri-e a piac a termékek árának jelentős emelkedését, és versenyképes lehet-e az így megtermelt magyar áru a sokszor jelentős támogatást élvező külföldivel szemben. És akkor még nem is beszéltem az import körüli zavaros helyzetről.
Milyen lehetőségei lehetnek ebben a helyzetben jelenleg a kistermelőknek? Az általános forgalmi adó körbe bejelentkezhetnek, tehát annak visszaigénylésére lehetőségük van. Felemás a helyzet a fogyasztási adóval. A szántóföldi növénytermesztést folytatók ha-onként meghatározott mennyiségű gázolaj fogyasztási adójának egy részét támogatásként igénybe vehetik. A fűtési célra felhasznált olaj után azonban nem jár támogatás, de ez ugyanúgy érinti a vállalkozókat is, sajnos.
Az útalapról szóló törvény viszont teljes mértékben kizárta a kistermelői kört a visszaigénylés lehetőségéből, holott a törvény célja az volt, hogy az fizesse az útalapot, aki koptatja az utat. Ez méltánytalan a vállalkozói körbe tartozókhoz képest, miután nekik lehetőségük van visszaigénylésre, akár fűtésre, akár szántóföldön üzemanyagként használják fel ezt az energiaforrást.
Ez vezetett bennünket Lukovics Éva, Nagy Tamás és Futaki Géza képviselőtársaimmal együtt a múlt év októberében arra, hogy önálló képviselői indítványt nyújtsunk be a tisztelt Ház asztalára. Indítványunk célja az volt, hogy a kistermelők is visszaigényelhessék az útalapot és a fűtési célra felhasznált olaj fogyasztási adójának egy részét a vállalkozókkal együtt, amennyiben mezőgazdasági termelési célra használják fel a kőolajszármazékokat.
A Parlament akkor napirendjére tűzte a javaslatainkat, az útalap megkapta a sürgősséget is. A mezőgazdasági bizottság a fogyasztásiadó-törvény módosítását támogatta, az útalapról szóló indítványt viszont azzal az indoklással utasította el, hogy a Kormány úgyis hamarosan be fogja terjeszteni saját elképzeléseit. Íme, ez valóban meg is történt, és az előterjesztés már a részletes vita fázisában van. Az előterjesztés azonban számunkra elfogadhatatlan, mindössze azt tartalmazza, hogy a külterületi földet használó kistermelők igényelhessék vissza az útalapot.
A probléma teljes megoldása érdekében képviselőtársaimmal módosító javaslatot nyújtottunk be, amelynek lényege az, hogy az értékesített termékek arányában bizonyos kvóta alapján meghatározott mennyiségű olaj árának egy része legyen visszaigényelhető, függetlenül a föld fekvésétől és attól, használ-e egyáltalán földet a kistermelő. Állattenyésztés esetén ez ugyanis egyáltalán nem biztos.
A Kormány által beterjesztett változat szerintünk alig hozna változást a kérdés megoldásában, mert a fóliák, üvegházak, istállók általában nem a külterületen találhatók. A mezőgazdasági bizottság, átlátva az ügy fontosságát, bár módosító javaslatainkat nem támogatta, egy új indítvánnyal állt elő. A bizottság a "külterületi" szó kiemelését javasolja a tervezetből. Tehát az összes földhasználóra ki kívánja terjeszteni az útalapról szóló törvényt. Ez számunkra elfogadható, és ezért kérem képviselőtársaimat, hogy a mezőgazdasági bizottság javaslatát támogatni szíveskedjenek.
Végezetül arra szeretném felhívni az önök figyelmét, hogy a termelési kedv fenntartása érdekében ne elégedjünk meg ennek a javaslatnak az elfogadásával. Ez a felhasznált olaj árából literenként legfeljebb 6 Ft visszaigénylését teszi lehetővé. Nagy szükség lenne a fogyasztási adó egy részének a visszajuttatására is mezőgazdaságunk versenyképességének megőrzése érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem