NÉMETH ZSOLT, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke:
NÉMETH ZSOLT, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az egyházi, a társadalmi szervezeteknek szóló, illetőleg a nemzeti és etnikai kisebbségeknek szóló pénzosztás immár negyedik éve állandó kötelessége a magyar Parlamentnek. Most a nemzeti és etnikai kisebbségi pénzosztással kapcsolatban készítette el bizottságunk a megfelelő előterjesztést. Ezzel kapcsolatban jelzem, hogy 220 millió Ft elosztásáról van szó. Ez az összeg sajnálatos módon már negyedik éve hasonló nagyságrendű, s ily módon ma már csak a felét éri annak az összegnek, mint korábban – mondjuk négy évvel ezelőtt – ért. Meglehetősen problémás, hogy egyes kisebb nemzetiségek számára ez még inkább megszorító feltételrendszer.
A bizottság két lépcsőben kívánta elbírálni a nemzetiségi pénzekre vonatkozó igényeket. Az első lépcsőben itt is kialakítottunk – hasonlóan az egyházi pénzosztáshoz – egy feltételrendszert. Ez a feltételrendszer részben tartalmi kritériumokat tartalmazott, részben formaiakat. A pályázatok benyújtási határidejét január közepében határoztuk meg, tekintettel arra, hogy az elmúlt években május közepén kerültek kiosztásra a nemzetiségi pénzek. Azon túl, hogy májusban már nem is lehetne osztani, mivel véget ér a parlamenti ciklus, a jövőre nézve van egy olyan szándékunk, hogy ennek a bizottságnak nem lehet február végénél tovább húzni ezeknek a pénzeknek az osztását, hiszen a nemzetiségi szervezetek számára a rendelkezésre álló pénzeszközökkel való kalkulálás előfeltétele, hogy minél hamarabb kapják ezt meg.
A döntés során kettéválasztottuk az elosztandó pénzt: 90 millió Ft jut a roma kisebbségnek, a maradék 130 millió Ft pedig a többi hazai nemzeti és etnikai kisebbségnek. A roma kisebbség pénzeinek az elosztása jelentette most is a legnagyobb kihívást a bizottság számára, ezért, az előző évek tapasztalataiból okulva létrehoztunk a bizottságon belül egy belső kvázi albizottságot. Ez a háromfős albizottság egyébként magában foglalta egy roma képviselőtársunkat is. Így ők előkészítették – a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Hivatallal szorosan együttműködve – a 90 millió Ft felosztására vonatkozó tervet, de a bizottság hozta meg azt a végleges döntést, amely most az önök asztalára került, és amelyet reményeink szerint az Országgyűlésnek kell jóváhagyni.
Mind a roma pénzosztásnál, mind a többi nemzetiség pénzeinek az elosztásánál fontos szempont volt, hogy nemcsak a létszámarányosságot vettük figyelembe, hanem azt is, hogy egy-egy nemzetiség milyen tevékenységet produkált az elmúlt időszakban, illetőleg egy-egy kisebbségi egyesület mit mutatott föl.
Tudjuk – hasonlóan az egyházi pénzosztáshoz –, hogy ez a nemzetiségi pénzosztás is meglehetősen sok hiányossággal rendelkezik. Ez a rendszer sem tartható fenn hosszú távon, hogy a magyar Parlament egy bizottságának kell a legapróbb falusi kis nemzetiségi szervezetnek a pénzeiről dönteni. Az az elképzelésünk – összhangban a kisebbségi törvénnyel –, hogy hosszabb távon ezt a feladatot át kellene vennie a kisebbségi önkormányzatoknak, illetve ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a kisebbségek finanszírozásával kapcsolatban is új szabályozásra van szükség, amelynek nyoma kell legyen a megfelelő jogszabályokban is.
Mindezzel együtt úgy vélem, hogy az az előterjesztés, amely önök előtt van, a kisebbségek támogatását a nehézségek ellenére is – mert mondom, felére csökkent ennek a 220 millió Ft-nak az értéke – élvezi, ezért kérem, hogy a tisztelt Ház módosító javaslat nélkül fogadja ezt el.
Egyetlenegy módosító javaslat érkezett be a kisebbségi pénzosztáshoz. Ez a módosító javaslat egy romaszervezet számára próbált pénzeszközöket átcsoportosítani. De – figyelembe véve, hogy bár indokolt lehetne ennek az egyetlen szervezetnek az emeltebb szintű támogatása, ezt egyébként Szabad házelnök úr nyújtotta be – a többi szervezettől való elvonás miatt nem tudtuk támogatni, mert be lett – mondjam így – lőve azoknak az adott kisebbségi szervezeteknek a támogatási szintje, és nem tudtunk máshonnan pénz átcsoportosítani, bár indokoltnak tűnt az a szándék, amelyet a módosító javaslat megfogalmazott. Kérem, hogy a Ház fogadja el az előterjesztést. Köszönöm a szót. (Taps.)
Alex Goldfarb, az Interparlamentáris Unió izraeli–magyar baráti tagozatának elnöke és kísérete köszöntése

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem