KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Másfél évtizede, az 1970-es évek végétől hoz idegbajt Szabolcs-Szatmár-Bereg népére minden szeptember és október. Ekkor válik el ugyanis, hogy megérte-e vesződni az almával, beleölni a töméntelen munkát és pénzt, avagy újra csak le kell nyelni a békát, azaz csak kár, veszteség és bosszúság a termelő osztályrésze.
Nem mondom, hogy az elmúlt évben nem történt egy és más a termelők kínjainak enyhítésére. Ám korántsem annyi, amennyire szükség lett volna, főleg nem idejében és nem úgy, hogy a jelzett sokkról, már-mint letűnt jelenségről, múlt időben beszélhetnénk.
(15.40)
És most, amikor harmadjára hozom újra szóba a szabolcs-szatmár-beregi almatermesztők kérdéseit, nem azért teszem, hogy visszatekintsünk, hanem azért, hogy előrenézzünk és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne térhessen többé vissza a szeptemberi és októberi sokk, amely törvényszerűen és menetrendszerűen köszön vissza, ha nem vagyunk kellően körültekintők és nem készülünk fel idejében.
Ehhez mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évi átlagban termő mintegy 5,5-6 millió mázsa alma kétharmad részben léalmaként értékesül, és szerencsés esetben mint sűrítmény kerül piacra, illetve hagyja el az országot. A jelzett mennyiség feldolgozására – tudomásom szerint – adottak a feltételek, amennyiben Gyügyén, Kölcsén, Csegöldön, Nyírmeggyesen, Nyírmadán léüzem működik, Mátészalkán, Nyírgelsén, Szabolcsbákán, Baján mindezen felül sűrítő is. Mégis fennakadást, zökkenőket és gondot okoz, hogy nem folyamatos a sűrítmény elszállítása. Ennek oka, hogy nem történik meg kellő időben a sűrítmény eladása.
A kellő idő pedig éppen most van. Most kell megkötni a szerződéseket, amelyek biztosítják, hogy ősszel – szeptemberben és októberben – folyamatos legyen a sűrítmény elszállítása és ennek megfelelően fennakadás nélkül folyhasson a felvásárlás is. És itt ezekben van szükség az állam, a megfelelő minisztériumok segítségére, nevezetesen arra, hogy összeköttetéseik révén segítsék a külföldi piacok, partnerek felhajtását, a szerződések megkötését és végrehajtását.
És itt szeretnénk újra hangsúlyozni, hogy az állam – legalábbis egyelőre – nem vonulhat ki, nem hagyhatja magára sem a gazdasági folyamatokat, sem a termelőt. Különben is 1929–33 óta rég elmúlt az a világ, amikor az állam tevékenysége jóformán csak a haszon megrészelésére, az adószedésre korlátozódott, ha volt egyáltalán valaha is ilyen a magyar királyságban, elég ezzel összefüggésben Baross Gábor híres nagy akcióira, iparfejlesztő terveire, méltán nevezetes szubvencióira utalnunk.
Jelentős veszteségeket okoz a termelőnek – ha el is tudja adni áruját –, hogy csak akkor juthat a pénzéhez, miután a külföldi partner kifizette a sűrítmény árát. Fél évet, de az is előfordul, hogy többet kell várnia. Lehetne hát oly nagylelkű és nagyvonalú az állam, hogy meghitelezné a felvásárlást, azaz biztosítaná az ehhez szükséges összeget.
Ami ezek után a körülbelül kétmillió mázsa étkezési és export almát illeti, jogos elvárása lehet a termelőnek, hogy az ehhez szükséges mintegy 12 millió láda előteremtéséhez – amelynek ára az áfá-t is figyelembe véve ma 12,6 milliárd forint – támogatást kapjon. Teljesen indokoltnak találnám, hogy láda- vagy göngyölegtámogatás címén kilónként 3 forintos támogatást számoljanak el a termelő javára, ami számításaim szerint 50%-os támogatásnak felelne meg.
A szállítás tekintetében jelentős előrelépés a földművelésügyi miniszter 43/1993. FM számú rendelete, amely az étkezési alma belföldi forgalomba kerülésének elősegítésére biztosít támogatást. A rendelet azonban jelen formájában merőben félcsípőjű, amennyiben figyelmen kívül hagyja azt a termelőt, aki közvetve vagy közvetlenül külföldre adja el terményeit, és így teljesen indokolatlanul teremt jogegyenlőtlenséget. Ezen már most, az egész rendszer fentiekben vázolt tökéletesítésével egyidejűleg volna időszerű változtatni. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem