SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Surján miniszter úr már említést tett arról, hogy dr. Huszár Csaba a törvény előkészítése során meghalt. Megrázott minket is az alkotmányügyi bizottságban, és szükségesnek tartom, hogy megemlékezzünk erről az eseményről, hiszen a csütörtöki napon még együtt dolgozott velünk, és péntek reggel, amikor az utolsó simításokat végeztük volna a módosító indítványokon, tudomásul kellett vennünk, hogy a további munkában már nem tud részt venni. Meg szeretném mondani azt is, hogy ovosként – bár nem vitásan jogászi családi háttérrel – jogászi kodifikátorokat megszégyenítő ötletekkel és tehetséggel végezte a tevékenységét nálunk.
Horváth József említést tett arról is, hogy az alkotmányügyi bizottságban milyen konstruktív munka folyt hosszú időn keresztül. Valóban, pártállástól függetlenül, a minisztérium képviselői, az Orvosi Kamara képviselői és valamennyi frakcióhoz tartozó, jelentős részben jogász bizottsági tagok nagyon komoly munkát végeztek ennek a törvénynek az előkészítése során.
Egy-két olyan gondról szeretnék beszélni, amely még teljes egészében most sem oldódott meg, de Horváth József az ismertetésében csak utalt ezekre.
A törvényjavaslat koncepciója elég világos volt. Az új köztestület létrehozása keretében valami teljesen újat akar létrehozni. Ugyanakkor azonban szükségszerűen bele kellett ütközni abba a realitásba, hogy jelenleg létezik egy orvosi kamara. A jelenleg működő orvosi kamarának az egyes intézményeit kénytelen beépíteni a tervezetbe, ugyanakkor azonban csak egy általános jogutódlási klauzulát tartalmaz az utolsó rendelkezések körében a tervezet, amely nem elégséges ennek az átmenetnek a megoldására. Az alkotmányügyi bizottságban a legtöbb gondot ez okozta.
A törvény átmeneti jellege kevésbé domborodott ki. Az új szervek megválasztásáig tartó időre vonatkozó átmeneti szabályok csak a választási szabályokat tartalmazták részletesen, ugyanakkor pedig több kérdésben a jogszabály most is hiányos. Ezek azok a kérdések, amelyekkel még foglalkoznia kell az alkotmányügyi bizottságnak, hiszen sajnálatos módon – éppen Huszár Csaba halála miatt – a kész szövegek péntekre nem készültek el.
A gond ott jelentkezik, hogy a törvény szerkezetéből kifolyóan a belépésnél például az alapszabályt el kell fogadni. Alapszabályt pedig csak azt tud elfogadni az új tag – amíg az új alapszabály meg nem születik –, amely alapszabály jelenleg rendelkezésre áll.
A választások során elkerülhetetlen, hogy a jelenlegi szervezeti struktúrát valamilyen formában igénybe kelljen venni. Nos, a gond ott jelentkezett, hogy ezek az átmeneti szabályok hiányoznak a jogszabályból, és ezért kérjük a minisztérium megértését ezeknek a problémáknak a megoldásában, mert a jelenlegi formájában ez az ütközés, hogy van egy szervezet, de teljesen újat kívánnak létrehozni, de mégsem átalakulási jellegű a törvény, megoldhatatlan problémákat jelentene a mostani állapotában.
Az alkotmányügyi bizottságban végzett munka során, meg kell mondanom, nagymértékben próbáltuk hasznosítani azokat a tapasztalatokat, amelyeket akár az ügyvédi kamarák, akár a közjegyzői kamarák szabályozásánál már alkalmaztunk, és ennek megfelelően is több olyan megoldást talált az alkotmányügyi bizottság, amelyek az eredeti tervezetben nem voltak benne, de a másik kamaráknál jól bevált módszerek átvétele mindenképpen szükségszerű és mindenképpen hasznos az orvosi kamaránál is.
Összességében ezzel a néhány észrevétellel szerettem volna kiegészíteni a Horváth József által elmondottakat, és ismételten azt szeretném hangsúlyozni, hogy azok a javaslataink, amelyek az átmenetet részletesebben szabályozzák, elfogadva bizonyos értelemben a jelenlegi állapotot, hiszen ez a realitás, feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a törvény az eredeti rendeltetésének meg tudjon felelni. Köszönöm szépen. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem