HORVÁTH JÓZSEF, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH JÓZSEF, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
HORVÁTH JÓZSEF, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Szerettem volna elmondani mindazt, amit Surján miniszter úr elmondott, köszönöm szépen. Csütörtökön még együtt dolgoztunk Huszár Csabával és pénteken már nem találkozhattunk vele.
A törvényjavaslattal kapcsolatban a következőkről szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat. A bizottság nagyon hosszú – és azt gondolom –, kimerítő munkát végzett, és egy megfontolt, politikamentes vitát zárt le pénteki ülésnapján, amikor többségi szavazással részletes vitára alkalmasnak találta a Magyar Orvosi Kamaráról szóló törvényjavaslatot.
Szeretnék azonban elmondani négy olyan apró pontot, amelyben még vita van a bizottság berkein belül, mégpedig inkább úgy, hogy mi kezeljük ezt a vitát. Tehát gyakorlatilag a minisztérium és a Magyar Orvosi Kamara képviselői közötti koncepcionális vitákról van szó. Van, amihez szakértőket vettünk igénybe. Felsorolom ezt a négy pontot.
Az egyik – és talán a legfontosabb –: a Magyar Orvosi Kamaráról szóló törvényjavaslatnak a sorában a VIII. fejezet két változatot tartalmaz a Magyar Orvosi Kamara alakuló megválasztására. Ez a két variáció – az A és B változat – egy koncepcióra épül, csak eljárási szabályaiban más, de lényege az, hogy ez a törvény adna egyszeri eseti megoldást arra, hogyan történjen meg a Magyar Orvosi Kamarának a megválasztása. Ezzel szemben felmerült annak a változatnak az igénye, hogy a Magyar Orvosi Kamaráról szóló törvény legyen az, amelyik állandó jelleggel szabályozza a választásnak a mikéntjét, mégpedig olyan módon, hogy aránylag szűk körben, a törvény keretében és nagyobb teret adva a választási szabályoknak a Magyar Orvosi Kamara alapszabályában való meghatározására.
Az alkotmányügyi bizottság sem az A, sem a B változatot – amelyek, mondom, egy koncepcióra épülnek – nem tudta elfogadni. Éppen ezért most nincs a bizottságunk által támogatott variáció a jelentésben. Kérem, hogy ez az Országgyűlést ne zavarja; egy C variáción próbálunk dolgozni. Miután csütörtökön újra napirendre tűzzük az Orvosi Kamaráról szóló törvényt, reméljük, hogy ott megoldás születik. Amennyiben nem, akkor természetesen valamelyik változatot fogjuk támogatni, de még bízunk abban, hogy egy jobb megoldás születhet.
A másik ilyen kérdés, amelyben még nincs végeredmény: az Orvosi Kamara által készített módosító javaslatok sorában van a költségvetést és a magánszemélyek jövedelemadóját érintő javaslat, mégpedig kettő. Ezekben a bizottságunk a költségvetési bizottság állásfoglalását kérte. Reméljük, hogy a héten ezt is megkapjuk, és akkor ebben is egy végleges álláspontot tudunk közölni önökkel.
A harmadik a törvényességi felügyelet, az úgynevezett felügyelő biztosnak a kérdése. Ebben a körben a felügyelő biztos jogállásának, hatáskörének és az ebből eredő esetleges bírósági eljárásokra vonatkozó szabályoknak a részletes szabályozása van még hátra, amiben még szintén nem tudtunk végleges álláspontot kialakítani. Az Igazságügyi Minisztériumnak az állásfoglalását kértük, ígéretet kaptunk arra, hogy szintén a héten rendezni tudjuk. Remélem, hogy ez a kérdéskör is teljeskörűen zárható lesz, és jó megoldást tudunk hozni.
A negyedik az úgynevezett egyetértési jognak a kérdése. Bizottságunk olyan értelemben elvégezte a munkát, hogy a meglevő javaslatokról szavazott, de úgy érezzük, még lehetne egy jobb megoldást találni. Nem megnyugtató a mostani rendezés, ebben a csütörtöki ülésünkön fogunk végleges álláspontot kialakítani. De a meglevő jelentést olyan állapotban tettük le az önök asztalára, hogy gyakorlatilag most is szavazhatnánk a törvényről. Viszont szeretnénk, ha ezekben a kérdésekben egy jobb, mindenki által megnyugtató megoldás születhetne, ezért arra kérjük a tisztelt Országgyűlést, hogy folytassa le a részletes vitát; bizottságunk pedig csütörtökön a részletes vitában elhangzottak és a közben az Igazságügyi Minisztériumból, valamint részben a Népjóléti Minisztériumból jövő változatok alapján megpróbálja még ezeket a pontokat rendezni. Köszönöm szépen a figyelmet.
(17.30)
 

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem