PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kissé meglepett a hozzászólása. Azt hiszem, rövid az emlékezete vagy elfelejtette elolvasni a korábbi jegyzőkönyveket, ha arra hivatkozik, hogy egyetlen érvünk volt a korhatáremeléssel szemben. (Dr. Schiffer János: Nem ezt mondtam!) Ezt mondta szó szerint, azért jegyeztem fel. Azt hiszem, hogy nagyon-nagyon sok érvet soroltunk fel, mint ahogy az előttünk járók is nagyon sok érv alapján kezdtek el gondolkozni ezen. Az MSZMP Központi Bizottsága valóban foglalkozott vele, és nekünk nem az volt a bajunk, hogy foglalkozott vele, hiszen több tízéves számítások alapján mérték föl a helyzetet, és nem azért vették elő ezt az ügyet ők sem, mert annyira szerették, hanem mert megcsillant bennük a jövőért érzett felelősség, hogy az ezredforduló után is lesz Magyarország. Lesznek lakói, lesznek nyugdíjasai és lesznek aktív korújai, akikkel szemben a terheket nem lehet a végtelenségig növelni.
Tehát ez a felelősség szólalt meg bennük akkor, és ezen számítások alapján kezdtek el foglalkozni ezzel a gondolattal. Hogy félretették ezt a kérdést, az nem azért volt, mert átszámították az adatokat, hanem azért, mert 1989-et írtunk, és nem volt annyi politikai erejük, hogy ezt a kérdést újra elővegyék. Azért – azt hiszem – ezt tegyük tisztába, hiszen Csehák Judit maga volt az, aki a Központi Bizottságban egyértelműen elmondta, hogy a korhatáremelés híve, mert nincs más megoldás, és hogy a foglalkoztatáspolitikát nem lehet korhatáremeléssel megoldani, mint a nyugati államok sem teszik, hiszen ott, ahol nálunk sokkal nagyobb, 25%-os munkanélküliség van – mint Spanyolországban és Finnországban –, nem kezdik el a korhatárt leengedni, mert pontosan tudják, hogy a két ügy nem váltja ki egymást. Azt is tudják – és erre is hivatkozott Csehák Judit –, hogy a fiatalkori munkanélküliséget nem lehet kiváltani az idősek nyugdíjkorhatárának lecsökkentésével, mert a legritkább esetben fordul elő, hogy egy közvetlen nyugdíjkorhatár előtt álló nő helyére kezdőt vesznek fel. Sokkal áttételesebb a dolog. És ma Magyarországon pláne, ahol a leépítéseket úgy oldják meg, hogy nyugdíjba küldik az illetőt, és nem vesznek fel helyette senkit. Tehát a dolog egészen másképp vetődik fel, és azok a vitában elhangzó érvek, hogy mi ezt nem vettük számításba, megint nem igazak. S én nagyon szeretném végre már megélni, hogy a saját érveiket komolyan veszik. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem