KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF)
KIS GYULA JÓZSEF, DR. (MDF) Ismét csak nagyon röviden, köszönöm, Elnök Úr. Örülök, hogy támogatja Balogh képviselő úr a női nyugdíjkorhatár rugalmas emelésének elvét, mert ez a törvénymódosítás ezt valósítja meg. Ez a lényege. Ugyanis arról van szó, hogy a nő 56 éves korában kell, hogy nyugdíjba menjen ott, ahol eddig 55 éves korban kellett, hogy nyugdíjba menjen. Hatályban marad, hogy 56 éves kortól nyugdíjjogosult abban az esetben, ha egyébként 55 éves korában lett volna.
Tehát védve van 56 éves koráig. Ugyanakkor választása szerint 55 évesen is elmehet a jelenlegi szabályok szerint, mert a rugalmasság az ő választása, és ha a választás egy szimmetrikus jogviszonyban az egyik félnek megadatott, akkor a másik szerződő fél – a munkaadó – számára is kötelező. Tehát ebben a helyzetben ez volt a legegyszerűbb megoldás, ezért ezt választottuk. Ugyanis ha már ezt a gyötrelmes döntést meghoztuk egy 1991. évi 60. országgyűlési határozatban, hogy felismertük, hogy emelni kell a női nyugdíjkorhatárt, hiszen ma az ország lakosságának egynegyede nyugdíjas és egyharmada aktív munkaképes korú. Ez az arány 2005-re megfordul. A jelenlegi trendek mellett egyharmada lesz a nyugdíjas és egynegyed munkaképes korú lakosság lesz. Tehát mindenképpen sor kerül rá. De ezt csak a nő akaratának rugalmas figyelembevétele mellett lehet megtenni. Hiszen, hála isten, nincs két egyforma nő, nincs két egyforma munkahely. Éppen ezért mindenkinek magának kell dönteni. Erre ad lehetőséget a törvény.
Megnyugodnék, ha ehhez hasonlóan majd újabb két évvel később 57-re, 58-ra lehetne emelni, amíg védett. De ez már a következő parlament feladata lesz. Köszönöm (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem