TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:

Teljes szövegű keresés

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ez év februárjában megalakult Balatoni Regionális Tanács a Kormány és egyéb szervezetek javaslattevő, érdekegyeztető, koordináló és pénzügyi beruházásokat is előkészítő szerve.
(11.10)
A Regionális Tanács meghatározza a Balaton térségére a legfontosabb feladatokat, koncepciókat, beruházásokat, fejlesztéseket egyaránt. Ugyanakkor javaslatot tesz a pénzügyi források felhasználására is.
A Balatoni Regionális Tanács összetétele, illetőleg állandó tagjai a Balatoni Szövetség Közgyűlése által megválasztott 11 polgármester és a kormányzat részéről az érintett 11 minisztérium által delegált, nevesített, állandó és döntéshozásra jogosult képiselő. Ugyanakkor az állandó delegált képviselőket az alapszabály szerint csak nevesített és döntésre jogosultak képviselhetik. Ezeknek a képviselőknek a kijelölése is megtörtént.
Kétségtelen, mégis előfordult a Balatoni Regionális Tanács üléseken – úgy, ahogy azt képviselő úr megfogalmazta –, hogy nem a delegált és kijelölt képviselők vettek részt, hanem harmadik személy. Eddig a Regionális Tanács négy nyilvános és egy zárt ülést tartott. Ezen a KTM, a KHVM, az Országos Idegenforgalmi Hivatal, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium és az NGKM képviselői mind az öt ülésen megfelelő szinten, a delegált képviselővel jelentek meg. A többi tárca részéről előfordult egy-egy esetben, hogy harmadik személyt küldtek. Természetesen erre felhívtuk a tárcavezetők figyelmét. Javult is a helyzet, meg kell hogy mondjam, a három nappal ezelőtti BRT-ülésen már nem volt kifogásolható a tárcák részvétele. A Regionális Tanács napirendjére tűzte a legfontosabb fejlesztési, beruházási, környezetvédelmi feladatokat. Hogy csak a legfontosabbakat említsem ezek közül: a Balaton ökológiai helyzete és vízminőség javítására szolgáló intézkedési terv megtárgyalását, a szennyvízelvezetések és -tisztítások kérdését, a Balaton-régió közúti, vasúti, vízi, légi közlekedésének helyzetét, a közrend és közbiztonság helyzetét, ennek javítása lehetőségeit, a privatizációt és annak egyes hatásait a Balaton-régióra, ezen belül a DRV és a Balatoni Halgazdaság átalakulásával is foglalkozott, véleményezte a balatoni törvénytervezetet és ugyancsak a Balaton turizmusának koncepcióját.
A tárcák és az önkormányzatok képviselői minden esetben közösen és egyetértésben hozták meg határozataikat. Azokat a feszültségeket, amelyekről az üléseken jelen lévő sajtó képviselői is tudósítottak, szinte minden esetben a költségvetés nehézségei és a pénzügyi problémák okozták.
A Balatoni Regionális Tanács a továbbiakban is szorgalmazza az üdülőkörzet fejlesztését, elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket, a természeti, táji értékek megőrzését, a kulturális értékek megőrzését, a környezeti kultúra fejlesztését egyaránt.
Tisztelt Ház! A Balaton-parti képviselő urak, így Gaál, Ilkei, Páris képviselő urak is és mások is interpellációikkal, kérdéseikkel sokat segítettek a Balatoni Regionális Tanács véleménykialakításában, ezért is ezúton szeretnék köszönetet mondani mindannyiuknak.
Ugyanakkor szeretném a tisztelt Házat is felkérni, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítson a balatoni problémák megoldására, nemzeti kincsünk megmentésére és az ez irányban tett erőfeszítésekre, amelyet a Balatoni Regionális Tanács megtestesít. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem