KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP)
KÁVÁSSY SÁNDOR, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Széles körben ismert, hogy Kádár János szovjet vazallátusa a fegyveres erőknél, egészen pontosan a tisztikarnál kezdte a "rendteremtést", és 1956 novemberében úgynevezett tiszti nyilatkozat aláírását követelte, mely többek között a következő kitételt tartalmazta, idézem:
"Kijelentem, hogy feltétel nélkül csatlakozom az 1956. november 4-én megalakult Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányhoz."
Mint szintén ismert, sokan tettek eleget a követelésnek, de azok száma se volt éppen csekély, akik megtagadták az aláírást, mert nem vitte rá őket a lelkiismeret, mert úgy érezték, hogy tartoznak ennyivel a hazának és a nagy ügynek, amelyre röviddel azelőtt esküdtek fel, vállalva az azonnali elbocsátást, a megbélyegzést, a félreállítást és mindazt, amivel a bukott rendszer "kedveskedhetett" azoknak, akik nem feküdtek le azonnal, nem fogadtak minden utasítást vakon és gondolkodás nélkül.
Semmi meglepő nincs hát benne, hogy az aláírást megtagadók teljes joggal a kiállás méltánylását, anyagi és erkölcsi elismerést vártak az új rendszertől. Lehet, hogy történt is valami, mindennek nem tudtam utánajárni. A jelek szerint korántsem minden, mert az aláírást megtagadók "Szövetség a hazáért" néven érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, és azzal a kéréssel kerestek meg, hogy lépjek fel érdekükben, és hogy ez ügyben terjesszek törvényt a tisztelt Ház elé.
Nem hinném, hogy mindig és mindenben azonnal törvényt kellene alkotni. De az is képtelen, arcpirító és tűrhetetlen helyzet, hogy azok, akik annak idején aláírták a hűségnyilatkozatot és lihegve szolgálták a szovjet vazallátust, ma magas nyugdíjat élvezzenek és a kutyájuk se sánta, míg azok, akik hazafihoz méltóan viselkedtek, ne kapják meg a megfelelő elismerést és méltánylást.
Kérem tehát miniszter urat, nyilatkozzék: milyen sürgős intézkedést kíván foganatosítani a tiszti nyilatkozat megtagadóinak érdekében, minthogy az érintettek három éve várnak és rosszindulattal se lehet ráfogni, hogy türelmetlenek lettek volna.
A felolvasott szöveghez itt tenném még hozzá – tisztelt Országgyűlés –, hogy mindenképpen aktuális volna egy törvény, amely komplex módon rendezi az 56-tal kapcsolatos összes, ma még nyitottan álló kérdést. Köszönöm. (Taps középről.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem