BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek önnel abban, hogy ez a bank- és adóskonszolidáció az utóbbi idők egyik legjelentősebb horderejű gazdaságpolitikai döntése. Egyetértek abban is, hogy sajnálatos módon néha más-más kifejezéseket használnak a nyilatkozók, és emiatt némi zavar támad a közvéleményben.
Azzal azonban már nem értek egyet, hogy ebből a szempontból ne lenne konzisztens a kormányprogram, hiszen az a két megállapítás, amit ön említett, korántsem mond ellent egymásnak.
Ugyanakkor az ön által említett számok kicsit tévesek, majdhogynem nagyságrendileg tévesek, hiszen az adóskonszolidáció nem a költségvetés egyharmadának megfelelő összeget ölel fel, hanem egytizedét, és azért ez óriási különbség.
Az írásban beadott kérdésében említette – amiről most nem volt szó –, hogy mi ez a tárcaközi reorganizációs bizottság. Szeretném megnyugtatni, hogy ez nem egy új szervezet. Nagyon gondosan ügyeltünk arra, hogy ne kelljen felállítani új szervezetet. A különböző tárcáknál dolgozó emberek, szakértők fognak ebben részt venni. Tehát nem munkahelyteremtő szándékkal született ez a bizottság, magát a reorganizációt pedig alapvetően a bankok felügyelik és irányítják, és az állam annyiban és akkor vesz részt ebben, amikor mint tulajdonos kell, hogy részt vegyen, hiszen ő maga is az APEH-en, a VPOP-n és az OMFB-n keresztül hitelezője ezeknek a vállalatoknak.
Mi is tulajdonképpen a bankkonszolidáció, ha pontosan meg akarjuk állapítani? A bankkonszolidáció keretében az abban részt vevő pénzintézetek alaptőkéjének megemeléséhez az állam konszolidációs államkötvény kibocsátásával járul hozzá. Ez a szóban fel nem tett kérdésére a válaszom is, amit írásban megküldött nekünk. Tehát ez a forrása a bankkonszolidációnak.
Ez a feltőkésítés megteremti a lehetőséget arra, hogy az életképességüket és jövedelemtermelő képességüket a reorganizációs terv keretében bebizonyító adósok részére a pénzintézetek bizonyos kedvezményeket adjanak. Szeretném aláhúzni, hogy a pénzintézetek, tehát amit hiányolt az előbb, az első lépcső a bank, amelyik a kedvezményt megadja. Értelemszerűen lehetőség van arra – ahogy az előbb elmondtam –, hogy az APEH, a VPOP és az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság is adjon ilyen kedvezményeket.
A képviselő úr által feszegetett kérdésre, hogy vajon tisztességes-e bizonyos cégeket bevonni az adóskonszolidációba, azt tudom válaszolni, hogy az adóskonszolidáció során csak azok a cégek remélhetnek pénzügyi kedvezményeket, amelyek ebben a reorganizációs tervben – amelyet a bankokhoz kell benyújtaniuk – bizonyítják a bankoknak és az állami hitelezőknek, valamint az ágazati minisztériumok részére, hogy a cégük profittermelésre képes lesz.
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez semmiképpen sem jelent egyértelmű adósságelengedést, illetve az életképtelen cégek életben tartását.
Végül pedig tájékoztatom a képviselő urat arról a határozott kormányzati szándékról, mely szerint a bank- és adóskonszolidációt úgy kell végrehajtani, hogy az ne vezessen a pénzügyi szigor fellazításához. És hangsúlyozni kívánom, hogy ez a konszolidáció nem egy ismétlődő, hanem egy egyszeri állami beavatkozás. Köszönöm a figyelmet! (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem