HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Verba volant, scripta manent történelmi igazságának reciprokára szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét. Ne tessék megijedni, nem akarok filozófiai okfejtésekbe bocsátkozni, hanem éppen egy törvényjavaslat konkrét és részletes vitája kapcsán mondom ezt.
Miről is van szó? 14941-es számon Kádár Péter képviselőtársam konkrét módosító javaslatot adott be a járulékalap kiszélesítése tárgyában. Ismereteink szerint a szociális bizottság ezt a kérdést elutasította, a költségvetési bizottság lényegében ehhez hasonló, de nem ezt a javaslatot fogadta el. Pedig ez a figyelemfelkeltő javaslat azt a célt szolgálta, amire a szociális bizottság elnöke is utalt, hogy nem lehet nullszaldós tb-költségvetést tervezni, mert hiszen a költségvetés állandó túlfeszítése, a források bizonytalansága kérdésessé teszi a kiadási terv teljesítését is.
Ezért a biztosítási elveknek megfelelően gondoskodni kellett volna a járulékbevételek megfelelő növekedéséről. Természetes, hogy ennek nem járható útja a korábban is járulékköteles bér és egyéb jövedelmek további százalékkulcsos adóztatásának növelése, hanem az lett volna a célszerűbb eszköz, hogy bizonyos olyan, eddig járulék alá nem vont tiszteletdíjakat, egyéb jövedelmeket is járulékolni kellene, ami szélesítené azokat a bevételi forrásokat, amelyek fedezetet adhatnának a kiadásokra.
Tulajdonképpen ez a módosító javaslat egy valós problémára kívánta felhívni a figyelmet és arra, hogy bármekkora erővel és erőfeszítéssel próbálkoznak a tb-kintlevőségek behajtására, ez egyszerre, egy időben úgy sem fog sohasem megvalósulni, és akkor sem fogja tudni pótolni azokat a hiányzó bevételeket. Az kétségtelen tény, és a szociális bizottság elnöke is kifejtette, hogy állandóan csökken az aktív rész, amelyik a járulékaiból és a befizetéseiből bizonyos forrásokat teremt az inaktívak, a betegek ellátására. Ugyanakkor mind az egészségbiztosítás, mind a nyugdíjbiztosítás működésének költségei eleve sokkal nagyobb mértékben emelkednek, mint ahogy a járulékbevételek növekednének.
Ez egy olyan óriási ellentmondás, aminek a megoldása alól a Parlament sem vonhatja ki magát. Igenis felelősséggel tartozik, hiába a tb-önkormányzatok készítik a költségvetést, hiába támogatja vagy nem támogatja majd a Kormány, de a Parlamentet is felelősség terheli e kényszerű megoldás előbb-utóbbi megtalálásában.
(19.10)
Szembe kell néznünk azzal, hogy ezek a gyorsan növekvő kiadások és a lassan növekvő bevételek olyan óriási ellentmondással feszítik az egész tb gazdálkodását. A járulékalap kiszélesítése most leszavazható, elhárítható, vagy részlegesen oldható meg. A jövőben azonban nem kerülhető el ez a probléma, és arra kérném — a még jelenlevő — tisztelt képviselőtársaimat, hogy a kérdést a módosító javaslat tárgyalásánál így szíveskedjenek mérlegelni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem