FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bizottságunk megtárgyalta a törvényjavaslathoz benyújtott 55 módosító indítványt. 25 indítvánnyal nem foglalkoztunk, úgy ítéltük meg, hogy jogtechnikai tartalmuk miatt elbírálásuk nem tartozik a bizottság feladatkörébe. 11 módosító indítványt kétharmadnál nagyobb arányban vetett el a bizottság, további 10 indítványt támogatottság hiányában visszavontak a benyújtók.
Három elvetett módosító indítvány eredeti céljaival egyetértettünk, ezért a bizottsági módosító indítványok formájában, kissé megváltoztatott tartalommal mentettük át a benyújtó gondolatait. Például elfogadtuk dr. Kincses Gyula alapjavaslatát, miszerint a háziorvosi szolgálat teljesítményarányos alapjából egy elkülönített alapot szükséges létrehozni rendkívüli körülmények között kifejtett orvosi ellátás elismerése érdekében, csak a javasolt 5%-os mértéket sokalltuk, és szállítottuk le 1%-ra.
Elfogadtuk dr. Kovács László képviselőtársunknak az otthoni ápolás 145 milliós költségkeretére vonatkozó javaslatát, csak az elnevezést, a jogcímet pontosítottuk.
Hosszas vita után nem fogadtuk el Kádár Péter képviselőtársunknak a járulékalap kiszélesítésére, például a napidíjaknak és egyéb bérjellegű kifizetéseknek, bizonyos természetbeni juttatásoknak járulékalappá történő nyilvántartására irányuló indítványát.
Elvetettük dr. Kátay Zoltánnak a közalkalmazottként foglalkoztatott egészségügyi dolgozók alapilletményére vonatkozó indítványát is, ugyanis a közalkalmazottakról szóló törvényben foglaltakat indokolatlan megismételni ebben a törvényben.
Elvetettük Kapitány Ferenc indítványát is, miszerint az öregségi nyugdíj alapját képező havi keresetek degresszív módon történő figyelembevétele során enyhítsük a degresszivitás jelenleg érvényben lévő skáláit.
A Nyugdíjbiztosítási Alap várható bevételei nem támasztják alá ezt a javaslatot, így nem támogattuk a degresszív skála mérséklésének a magasabb keresetűek által ma gyakran szorgalmazott gondolatát.
Bizottságunk kilenc módosító indítványt fogadott el. Közülük legjelentősebb dr. Kovács László képviselőtársunknak a társadalombiztosítás átmeneti finanszírozásának elveit tíz paragrafusban részletezett javaslata.
A bizottsági vita során ezt a javaslatot az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási önkormányzatok — korábbi véleményüket megváltoztatva — ellenezték, a Kormány viszont támogatta.
Ugyancsak elfogadtuk képviselőtársunknak a választott tisztségviselők tiszteletdíja után fizetendő járulékkötelezettség bevezetésére irányuló javaslatát.
Elfogadtuk az alkoholizmusprevencióra, a szabadidősportra és a mentálhigiénés programokra vonatkozó költségvetési javaslatokat is.
Bizottságunk javasolja — az elfogadott módosító indítványokkal együtt — a törvénytervezet megszavazását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem