SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Körülbelül azt a választ hallottam miniszter úrtól, amire számítottam is, és egyébként mind olyan adatokat és olyan információkat kaptunk, aminek én az interpelláció feltétele előtt utánajártam, és mindezeket tudtam. Én valami többet vártam volna ettől a választól, tehát hogy milyen megoldást tudunk erre. Nem csupán azt, hogy mik a tények, mert hiszen ezzel tisztában vagyunk valamennyien, hanem milyen megoldást találunk.
Én jól tudom, hogy ezek a díjtételek és ez a rendszer az ország egyes részein aránylag elfogadhatók. Viszont vannak olyan térségek, amelyek helyzetüknél fogva hátrányosak, ugyanakkor minden egyéb költség jobban sújtja őket, mint az ország egyéb részeit. Nos, ezeket lehetne esetleg valamilyen megoldással, pozitív diszkriminációval kezelni.
Azt is el tudom fogadni, hogy a nagyobb egységekben olcsóbb a víznek a díja, illetve a csatornahálózat díja, mint a kisebb helyeken. Somogy megye viszont nem tartozik az ország kisebb régiói közé, hanem tudtommal harmadik vagy negyedik legnagyobb megye az országban, és igen kiterjedt vízműhálózattal rendelkezik.
Az önkormányzatoknak a vízmű és egyes más üzemeltetők költségellenőrzésével nincs problémájuk, hiszen azt kérésre a vállalatok rendelkezésükre bocsátják. Abba viszont már azt hiszem nincs betekintésük, hogy a könyvelési adatok alapján ezek a díjtételek hogyan jönnek ki. Ez a vállalatnak a saját könyvelési rendszerébe be van építve, ők a végleges adatokat bocsátják az önkormányzatok kérésére betekintésre.
Való igaz, hogy az önkormányzatoknak van lehetőségük támogatást adni a vízdíj szempontjából, azonban ma nagyon kevés önkormányzat van olyan helyzetben, hogy egyéb más kiadása mellett a területén élő lakosoknak vízdíjuk fizetéskönnyítésére támogatást tudjanak adni. Megjegyezni kívánom, hogy a nagyatádi önkormányzat működőképessége hitelfelvétel alapján van biztosítva.
Tehát én miniszter úr válaszából nem látom semmiféle esélyét, hogy ez a kérdés valamilyen formában megoldást nyerne, így a választ nem tudom elfogadni. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem