SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy a képviselő úr interpellációjában az 1993. évi lakossági víz-, csatornadíjak mértékével, valamint az állami tulajdonú vízközművagyon önkormányzati tulajdonba vételével kapcsolatban keres megoldást a jelenlegi helyzet jobbítására.
Ami a lakosságot érintő víz-, csatornadíjak mérséklésének lehetőségét illeti, elsőnek azt kívánom megállapítani, hogy a lakosság nem az interpellációban ismertetett tarifákkal fizet a szolgáltatásokért. Mindnyájunk előtt jól ismert, hogy a lakosság anyagi teherválalló képessége mennyire korlátozott. Pont erre való tekintettel hagyott jóvá az Országgyűlés az ez évi költségvetésben is a vízi közműszolgáltatásokhoz másfél milliárd forint céltámogatást.
A döntés alapján a dunántúli regionális vízművek ellátási területén a lakosság a víz- és csatornadíjakhoz együttesen 43%-os, vagyis köbméterenként 59 forintos állami támogatásban részesül. A Nagyatád térségében fizetett díjak egyébként hasonló nagyságrendűek, mint az ugyanilyen adottságokkal rendelkező baranyai, nógrádi, borsodi településeken, és valóban, Zala megyében is egyes részeken ilyen mértékűek a vizes közművek használati díjai.
(14.50)
Azt azonban világosan látni kell, minél kisebb egységek víztermelését és -elosztását vesszük alapul, annál inkább szóródnak, míg nagyobb régiókban kiegyensúlyozottabbak a vízdíjak.
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkormányzatok általában ott kívánják magukhoz vonni a vízszolgáltatást, ahol az az átlagosnál olcsóbban oldható meg. Ezzel viszont a térségen belül kedvezőtlenebb adottságokkal rendelkező településeken jóval magasabb vízdíjat kellene fizetni. Ezért a jövő útja a szolgáltatások nagyobb egységben történő kezelése, amelyben az önkormányzatok önállóságát nem csorbítva termelési, szolgáltatási kooperációt kell kialakítani. Így mód nyílik a nagyobb régiókban a vízdíjak egalizálására, ugyanakkor az önkormányzatok alaposabban ellenőrizhetik a szolgáltató költséggazdálkodását, s befolyással lehetnek a racionálisabb működtetésre és ezáltal a szolgáltatási díjak mérséklésére. A különösen rászorultak részére pedig az önkormányzatok továbbra is adhatnak különböző formában támogatást.
Végül pedig a képviselő úr azon megjegyzésére, hogy a jelenlegi vagyonátadások során a települési vízművek az üzemeltetéshez szükséges működtető vagyont a regionális vállalatoktól nem kapták meg, el kell mondanom, hogy ez nem kifogásolható, mivel ebben az esetben a vagyonátadó bizottságok a tisztelt Ház, vagyis az önök által hozott törvényi előírásoknak megfelelően jártak el.
Kérem képviselő urat és az Országgyűlést, hogy válaszomat szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem