MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, DR. földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Képviselő úr széles körű és sokoldalú kérdéseire igyekszem lényegre törően, rövidebben válaszolni.
Képviselő úr interpellációjára, a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumával egyeztetve, az alábbi tájékoztatást adom:
Az áruk, a szolgáltatások és az anyagi értéket képviselő jogok kiviteléről, illetve behozataláról a módosított 112/1990-es számú kormányrendelet utasításai az irányadók.
A kormányrendelet megszüntette a külkereskedelem monopóliumát, a külkereskedelem alanyi joggá vált. Ugyanakkor az Európai Közösség tagországaiba kiszállítható vágójuh, élőjuh és juhhús mennyisége külön egyezmény, juhegyezmény keretében szabályozott.
Tehát egyrészt van egy alanyi kereskedelmi jog, másrészt egy kedvező, de korlátozott piaci lehetőség. A probléma csupán az, hogy kié legyen a kontingens. Az FM, a Földművelésügyi Minisztérium ebben a kérdésben megfogalmazta az álláspontját a következők szerint:
1.A kontingens a Terméktanácsnál nyilvántartott anyajuhállománnyal rendelkező hazai termelőé legyen. Neki kell dönteni arról, hogy alanyi jogon maga exportál, vagy erre megbízást ad valamelyik forgalmazónak.
2.Szabályozott és ellenőrzött exportot kell továbbra is fenntartani. Erre az Európai Közösséggel létrejött megállapodás alapján a piaczavarás elkerülése érdekében szükség van.
3.Alapvető érdek az, hogy árualap legyen, amely lehetővé teszi az európai közösségi kontingens kihasználását.
Ennek elérése érdekében kell az agrárrendtartás eszközrendszerét alkalmazva elkészíteni a szabályozást.
Ezeket az elképzeléseinket ez idáig nem tudtuk maradéktalanul végrehajtani. Miért? Mert az agrárrendtartási törvény napjainkban került elfogadásra. A Juh Terméktanács bár megalakult, a törvény alapján történő elismerés hiányában hiányzott a koordináció jogi alátámasztása. A napjainkban is szüntelenül változó vagyoni viszonyok, a privatizáció folyamata nem teszi lehetővé az anyajuhállománnyal rendelkező juhászok nyilvántartását. Ezért még nem tud érvényesülni az az elv, hogy a kontingens a termelő juhászé legyen.
Mindezek hiánya miatt került sor átmenetileg a kontingensigénylés feltételeinek pályázati meghirdetésére. Ebben a bemutatott áruértékesítési szerződés volt a döntő szempont.
A szerződésnek viszont, úgy látszik, napjainkban sincs igazi becsülete. Nem vették komolyan sem a kereskedők, sem az árualappal rendelkező juhászok. Így fordulhatott elő 65 jelentkező pályázatában olyan árualap-halmozódás, amelynek eredményeként az országban szerződéssel bizonyítottak 4,5 millió anyajuhot és 86000 tonna export árualapot. Ezzel szemben meg kell jegyezni, hogy az országban jelenleg 1,3 millió anyajuh van - legalábbis a KSH december végi adatszolgáltatása szerint.
A pályázatok kiértékelése megtörtént, és érvényesült a pályázati kiírásban megfogalmazott normativitás elve, mely szerint a túljelentkezés arányában minden pályázat visszakorrigálásra került a lehetőség és az igény arányában. Így 1993. I. negyedévi szállításokra kontingenst kapott 63 exportőr, természetesen csökkentett mértékben.
Ez a módszer, bár mindenki számára hiányos, tisztességes kíván lenni a normativitás betartásával. Azt is hozzá kell tennem, hogy jogszabályaink nem teszik lehetővé azt, hogy a csak harácsolást szem előtt tartó vállalkozót kizárjuk az üzleti lehetőségből. Természetesen amennyiben törvényszegést követ el, akkor a törvény szabályai szerint meg kell indítani az eljárást ellene.
A jövőt illetően nagyon fontos feladat hárul a Juh Terméktanácsra is, hogy ne fordulhasson elő, amit képviselőtársam felsorolt, hogy aránytalanul nagy legyen az apadó-elvonás, áron aluli értékesítés ne következzen be, ne következzen be kontingenssel való kereskedés, tenyészállatként behozott, de később áruként történő értékesítés, hamis papírokkal magyar árunak álcázott reexport, illetéktelen exporttámogatásban részesülő szervezet.
(16.00)
Olyan kapcsolatrendszert kell kialakítani ugyanakkor a közös piaci hatóságokkal, hogy a vitás kérdésekben gyors megegyezés születhessék. Ez nem történt meg, ilyen vitás kérdésben az egyeztetés 1991-ben, amikor az évi túlszállítások miatt valóban az 1992. évben 600 tonna, az 1993. évben pedig 1300 tonna kontingenslevonás történt. A terméket előállító juhásznak, illetve juhászatoknak is aktív közreműködőknek kell lenni, hogy jogaikat és érdekeiket annál jobban tudják érvényesíteni, minél jobban elősegítik a terméktanács munkáját korrekt közreműködésükkel. Ezeknek a megvalósítása a következő időszak legfontosabb feladata.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem