FILLÓ PÁL (MSZP)

Teljes szövegű keresés

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Igen tisztelt Államtitkár Úr! A mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelés évek óta tartó visszaesése egyrészt az ott dolgozókat sújtja azzal, hogy munkahelyek szűnnek meg tömegesen, termelőberendezések mennek tönkre. Másrészt viszont az élelmiszergazdaság válsága - mint fogyasztókat - valamennyiünket érint. Ezért interpellációmat ebből a megközelítésből teszem meg.
A fogyasztónak ugyanis nemcsak az átlagos inflációt is meghaladó élelmiszerár-emelkedéseket kell elszenvednie, hanem újabban már az olcsóbb termékek hiányát is. Bizonyos vagyok abban, hogy a tényleges áremelkedések egy része aktív és előrelátó kormányzati munkával elkerülhető lett volna.
Tisztelt Ház! Hangsúlyozni szeretném, hogy én nem az élelmiszerimport ellen vagyok. Ellenkezőleg: magam is örömmel tapasztaltam a kezdetben színesedő választékot, és azt reméltem, hogy az import versenyre készteti a hazai termelőket, ami csak jó lehet a fogyasztók számára.
Sajnos nem így történt. A piacgazdaságra való átállás nehéz folyamatában magukra hagyott mezőgazdasági és élelmiszeripari termelők válságba jutottak. Nemcsak a versenyt nem tudják felvenni az import termékekkel, hanem tevékenységük legegyszerűbb folytatására is alig képesek. Közben az import élelmiszerek szabályosan és szabályainkat megkerülve, nagy és kis tételekben, kifogástalan és sokszor kifogásolható minőségben áramlanak az országba. Egyre több termékcsoportban már messze meghaladják a választékbővítés mértékét - lásd édesipari termékek, margarin, étolaj, bizonyos tejtermékek, konzervek, és folytathatnám.
Ezzel elkezdődött a hazai - lehet, hogy nem olyan szépen csomagolt, de beltartalmát tekintve legalább egyenrangú és ugyanakkor alacsonyabb árú - termékek kiszorítása. Ez pedig már nem jó sem a termelőnek, sem a fogyasztónak.
Ezért kérdezem a tisztelt államtitkár urat: mikor szánja rá végre magát a kormányzat azokra a lépésekre, amelyek összehangban vannak az EGK és az EFTA szabályaiban vállalt kötelezettségeinkkel, de ugyanakkor kereskedelmi gyakorlatában minden piacgazdaságú ország megtesz saját termelői és fogyasztói védelmében? Kérdezem, milyen intézkedéseket terveznek a tárcák az élelmiszertörvény és a közegészségügyi előírások növekvő számú megszegőivel szemben.
Várom államtitkár úr válaszát. (Kis taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem