LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)
LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP) Tisztelt Miniszter Úr! Egy alkalommal egyik képviselőtársam már foglalkozott e falak között a Lehel Hűtőgépgyár privatizációjának kérdésével. Most nem az akkor feltett kérdésekre kívánok visszatérni - az ár összetevőire és annak valóságtartalmára -, bár megjegyzem, hogy talán ezt is érdemes volna vizsgálat tárgyává tenni.
Az Egri Finomszerelvénygyár a kompresszorgyártásra a jászberényi Lehel Hűtőgépgyár biztatására - és hosszú távú üzleti kapcsolatának ígéretével - rendezkedett be és vette fel az ehhez szükséges hiteleket. Ebben az időben természetesen nem gondolhattak arra, hogy pár év múlva Európa egyik legnagyobb konkurens cége egészében megszerzi a hűtőgépgyárat, illetőleg a magyar piacot.
A tények ismertetése után a tisztelt miniszter úr és képviselőtársaim döntésére bízom, hogy a privatizáció során az Elektrolux-csoport gyárat vagy piacot szerzett.
A Kopint-Datorg adatai alapján megállapítható, hogy 1991-ről '92-re a Berva Finomszerelvénygyár Rt.-t leginkább érintő termékek importja Spanyolországból 147000 darabról 270000 darabra nőtt, így a magyar gyártás rovására az import csaknem kétszeresére növekedett.
Másodszor: a magyar termék mindkét évben egyenrangú minőségben, mégis alacsonyabb áron került a hűtőgépgyárhoz, mint a spanyol import. Az importot tehát sem minőség, sem a belföldi ár előnytelensége nem indokolta.
(15.20)
A konkrét adatok alapján megállapítható, hogy a spanyol kompresszor importátlagára 1991-ben határparitásos áron 41,38 USA dollár darabonként, addig a hazai gyártású kompresszor ára 33,25 USA dollár darabonként. Ugyanakkor 1992-es adatok is jelentős eltérést mutatnak, mert a spanyol kompresszor átlagára 36,6 USA dollár, míg a hazai kompresszor átlagára 35 USA dollár volt.
Harmadszor: a hazai gyártás háttérbe szorítása igazolható a megrendelésállomány tudatos és folyamatos csökkentésével a hazai termelők kárára.
Tisztelt miniszter úr! Azokért az emberekért és családokért szólok, akik rajtuk kívül álló okok miatt az utcára kerültek, illetőleg kerülhetnek, és a kompresszorgyártással érintett magyarországi beszállítók és üzemek területén ez majdnem ezer ember munkahelyét jelenti. Sürgettük és sürgetjük ilyen körülmények között a piacvédelmi vagy a dömpingellenes intézkedések meghozatalát, mert úgy gondolom, a tények önmagukért beszélnek. Kérdéseim ezek után: A konkrét ügyben milyen piacvédelmi intézkedéseket hozott a kormányzat, milyen piacvédelmi intézkedéseket kívánnak megtenni a hasonló esetek elkerülése érdekében?
Végiggondolta-e a kormányzat az új privatizációs stratégia átgondolásánál azokat a kérdéseket, amelyek kizárják annak a lehetőségét, hogy ne ár alatti piacot szerezzenek a konkurens cégeknek? Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem