KÁDÁR BÉLA, DR. nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:

Teljes szövegű keresés

KÁDÁR BÉLA, DR. nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:
KÁDÁR BÉLA, DR. nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Azt NGKM a gazdasági elmélet, a gazdasági politika elvi gyakorlatának ismerete mellett azért támaszkodik az emberiség általános szellemi örökségére, és egy olyan flaubert-i aforizma üzenetére, hogy "bár szárnyaljon a szó, de te végezd dolgodat". Hát a piacvédelem szavainak szárnyalása időszakában is azért végeztük a dolgunkat, és talán az Egri Finommechanikai Gyár Berva Rt. ügyében előterjesztett interpelláció kérdésében szerzett tapasztalatok is igazolják, hogy megfelelő hozzáértéssel, szakmai és személyi kapcsolatokkal rendelkező szakemberek munkájával lehetséges megoldhatatlannak tűnő problémákat is megoldani.
Igen, a Berva Rt. piaci tevékenysége és gyártási tevékenysége a Lehel Hűtőgyár megrendeléseire alapozódott, még a tulajdonosváltás után is, mert miként képviselő úr nagyon jól kiemelte, a Berva-termékek ár, minőség, korszerűség szempontjából versenyképesek. Ennek ellenére az elmúlt évben igen erőteljesen csökkent a Lehel Hűtőgyár, az Elektrolux megrendeléseinek a száma, a Berva-szállításokat spanyol termékekkel helyettesítette, és ebben az ügyben januárban, illetve februárban piacvédelmi eljárást kezdeményezett a Berva Rt., sőt, március 1-jei aláírással a gyár dolgozóitól is egy ilyen segítségkérő levelet kaptam.
Nos, az NGKM azonnal elkezdte intézkedéseinek kibontását. Stockholmban, a kereskedelmi képviseletre egy szakértői delegáció utazott az Elektrolux stockholmi vállalati központjába. Itt járt a közelmúltban svéd miniszter kollégám. Csendes diplomáciával sikerült összehangolni a két fél érdekeit, és erre az évre egy megfelelő együttműködési feltételrendszert és megállapodást kialakítani. Én nagyon örömmel jelzem most, hogy ennek eredményeként nincs ok aggodalomra, nincs szükség a termelés volumenének lecsökkentésére, lehetőség nyílik ezer család munkahelyének megőrzésére, de egyszersmind a befektetői szabadságnak a védelmére is.
Tehát arra hívnám fel a figyelmet, hogy kellő egyeztetési mechanizmussal és összehangolási képességgel lehetséges ilyen érdekkonfliktusokat megoldani. De. Most mondhatnék persze egy magyar mondást is, minden jó, ha a vége jó, de azért ennek is vannak bizonyos tanulságai. Itt nem volt szükség sem a vállalat, sem képviselő úr javaslatának szellemében piacvédelmi eljárás megindítására. Ezt érdek-összehangolással sikerült elkerülni, s ezért hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy a piacvédelem az nem panácea, nem egy bőségszaru, amelyből mindenfajta problémamegoldást ki lehet rángatni. A piacvédelem nem megoldás likviditási gondok, forgóeszköz-ellátottsági gondok, gazdálkodási problémák elhárítására. Ez a jövőre is vonatkozik.
Tehát a svéd Elektroluxnak vannak nemzetközi, hosszú távú stratégiai elképzelései, miként a többi nagyvállalatnak. Ezekkel az együttműködő vállalatok elképzeléseit össze kell hangolni a jövőben is, hogy ilyen zavarokra ne kerüljön sor.
Végül pedig, ami a hűtőgépgyár privatizálását illeti, én most időhiány miatt csak apellálni szeretnék a tisztelt Parlament elmúlt három év során megerősödött történetiségére, hogy az elhangzott interpellációra - 1991 októberében és decemberében elhangzott interpellációra - annak idején válaszoló miniszter a tisztelt Országgyűlés többségi támogatását megkapta. (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Ezt nem kellett volna!) Így van. (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Így van!) Ezért kérem, hogy válaszomat a tisztelt Országgyűlés és a képviselő úr elfogadni szíveskedjék. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem