RÁCSKAY JENŐ, a külügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

RÁCSKAY JENŐ, a külügyi bizottság előadója:
RÁCSKAY JENŐ, a külügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő, 9004-es számot viselő határozati javaslat egy régi, még a bipoláris szembenállás idejében megfogalmazódott kezdeményezés volt, amelyet Bush elnök 1989-ben felújított.
Hazánknak kiemelt szerepe volt és van az egész folyamatban - ahogy az államtitkár úr itt részletezte is. A Nyitott Égbolt konferencia első fordulójára 1990-ben került sor Ottawában, a másodikra Budapesten. Érintettségünket jelzi, hogy hazánk, Kanadával együtt letéteményese lett a szerződésnek.
Az 1990-es évet követő rövid megtorpanás után, 1992. március 24-én írták alá a részes felek a szerződést Stockholmban. Az aláírás lehetőséget jelentett arra, hogy országarányos kvóták alapján megfigyelő repüléseket lehessen végezni. A szerződés általános rendelkezései kimondják, hogy minden részes állam jogosult arra, hogy a szerződés rendelkezéseivel összhangban, megfigyelő repüléseket hajtson végre, illetve engedélyezzen saját területén. Kiemeli még, hogy mindegyik részes állam jogosult ugyanannyi megfigyelő repülés végrehajtására bármely részes állam területe felett, mint ahány megfigyelő repülést az adott részes állam hajt végre az ő területe fölött. Hazánk a szerződés értelmében jogosult végrehajtani egy megfigyelő repülést Románia és Ukrajna területe fölött - ugyanígy jogosult a két szomszédos állam hazánk fölötti megfigyelő repülésre.
Hazánk Romániával kétoldalú Nyitott Égbolt megállapodást hozott létre, ami lehetővé teszi egyszerűsített eljárással az egymás fölött végzett megfigyelő repüléseket.
A Nyitott Égbolt szerződés lehetővé teszi, hogy az EBEÉ megfelelő szerveinek válságkezelő és válságmegelőző mechanizmusai során megfigyelő repüléseket lehessen tartani, amelyek nagymértékben javíthatnak a békefenntartó és béketeremtő mechanizmusok működésén. A megfigyelő repülések lehetőséget nyújtanak a környezet állapotának rendszeres figyelésére is.
A külügyi bizottság megtárgyalta és egyhangúlag megerősítésre ajánlja a Parlamentnek a Nyitott Égbolt szerződést. Ezt különösen az is alátámasztja, hogy hazánkhoz mint letéteményes országhoz, sorra érkeznek a ratifikálást jelző okiratok: Kanadából, Csehszlovákiából, Dániából érkeztek ilyen okmányok, és elhelyezték nálunk ezeket az okiratokat. Mivel a másik letéteményes, Kanada, már ratifikálta a szerződést, ezért hazánknak is sürgősen meg kell tennie ezt a lépést. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem