SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Teljes szövegű keresés

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vita befejeztével megköszönöm a képviselőknek a munkát, amit a javaslat megvitatása során annak jobbítása érdekében észrevételek, módosító indítvány tételén keresztül kifejtettek.
A képviselői felvetések általában azt a közös szándékot juttatták kifejezésre, amellyel meg kívánjuk találni a javaslat elfogadásával a Magyar Vöröskereszt számára legmegfelelőbb jogrendszerbeli és funkcionális helyet a hazánkban hasonló humanitárius céllal működő, ma már több százra tehető egyesület, társadalmi szervezet és intézmény rendszerében.
E munka során folyamatosan tekintettel kellett lenni azonban a Magyar Vöröskeresztnek az 1949-es genfi egyezményekből, illetőleg a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold mozgalomhoz való kötődéséből származó különleges státusára, valamint a Magyar Vöröskereszt több mint 100 éves története során kialakult, illetőleg kényszerítő társadalmi és politikai körülmények folytán aktuálissá váló gyakorlati hazai és nemzetközi szerepére.
A képviselői módosító javaslatok azt tükrözik, hogy a Kormánnyal egyetértve valamennyien megértették és elfogadták ezeket a célokat. Szövegezés tekintetében láttak szükségesnek kisebb-nagyobb módosításokat.
Ezek közül tartalmi szempontból a Kormány szinte bármelyiket támogathatná. Végső állásfoglalásunk kialakításának szempontjából meghatározó elem nem a tartalmi egyetértés vagy egyet nem értés volt, hanem az, hogy melyek azok a módosító indítványok, amelyeket valóban a Magyar Vöröskeresztről szóló törvény részévé kell tennünk, és melyek azok, amelyek a jogrendszer más részeiben találhatók meg jobban, illetve onnan levezethetők.
Ez utóbbi körben szükségtelen párhuzamosságok, kettős vagy többes szabályozások elkerülése végett nem támogat a Kormány meghatározott képviselői javaslatokat.
Meg kell vallanom, hogy a legkomolyabb érdemi vitát a Magyar Vöröskereszt pénzügyi támogatásának kérdése váltotta ki. E vitában a Kormány következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a költségvetési törvényekben a Magyar Vöröskereszt részére biztosított éves központi költségvetési támogatáson túl az egyéb pénzügyi preferenciák - adó-, illeték-, vámmentességek - az ellátott humanitárius feladatokhoz és nem a szervezetekhez kell kapcsolódjanak.
Ebben a körben a Magyar Vöröskereszt pénzügyi támogatottságát a tevékenységhez kötve, vagy közvetlenül kapcsolódó társadalmi szervezetekéhez hasonló módon, azaz arányosított mértékben tartjuk indokoltnak biztosítani.
A tisztelt képviselőkre vár tehát a feladat, hogy a javaslattal összhangban a Kormány szabályozási elveit, vagy a módosító indítványokban megjelenő kiemelt preferenciális elvet tartják elfogadásra érdemesnek.
Én kérem, hogy a Kormány által is támogatott módosító indítványokkal együtt a törvényjavaslatot megszavazni szíveskedjenek. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem