BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. (FKgP)
BÖRÖCZ ISTVÁN, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Engedje meg, elnök úr, hogy a másik önálló indítványommal együttesen - és mindkettőt illető-en -, maximum öt percen belül maradva, fejtsem ki röviden a napirendre tűzés melletti érveimet, tekintettel arra, hogy a két indítvány szorosan összefügg egymással.
Mint köztudott, a Kormány a közelmúltban - egészen pontosan az év február 23-án - a 36/1993-as rendeletével módosította az egzisztenciahitel egyes szabályait. Így különösen a saját erőre, a futamidőre és a türelmi időre vonatkozó szabályok kedvezőbbé váltak. A saját erő 15%-ra csökkent, a futamidő maximuma 15 év lett, és a türelmi idő 3 évre nőtt.
A két önálló indítványom - ezen kormányrendelet kedvezőbb rendelkezései nyomán - a munkavállalói résztulajdonosi programról szóló törvény, illetőleg a pénzintézeti törvény egyes rendelkezéseit kívánja módosítani oly módon, hogy az e törvényekben szereplő egyes szabályok az E-hitel e kedvezőbb szabályaival szinkronba kerüljenek, tehát az előbb idézett saját erő, futamidő és türelmi idő szabályai hasonlók legyenek az MRP-nél, mint amilyenek ezek a szabályok ma jelenleg az E-hitelnél.
Úgy gondolom, hogy ez a törekvés úgy politikai, mint jogalkotási szempontból egyaránt támogatható a Ház egésze számára.
A kivételes és sürgős eljárást azért kértem, bár sokáig tűnődtem rajta, hogy helyes-e ebben az ügyben kivételes eljárást kérni, de úgy gondoltam, hogy ez egy biztosabb és a Házat talán a legkevésbé, legkisebb mértékben terhelő eljárási mód, tekintettel arra, hogy csak egy bizottságnak kell megtárgyalnia, és tekintettel arra, hogy itt különösebb módosító indítványok benyújtására nem valószínű, hogy sor kerül. Végül is ezt vagy elfogadja a Ház, vagy nem - ez tűnik még a legegyszerűbb és az eljárások szempontjából legkézenfekvőbb megoldásnak.
Éppen ezért tisztelettel kérem mind a két önálló indítványnak a napirendre tűzését. Ezt követően kérem, hogy a Ház ezt kivételes eljárásban tárgyalja meg. Ha a Ház ezt elfogadja, akkor kérem a kivételes eljárásban a sürgősséget is. Ha a Ház nem fogadná el a kivételes eljárást, akkor a rendes eljárás keretében kérem a sürgősségről is szavazni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Kis taps a jobb oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem