ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP)
ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban annyit, hogy a mezőgazdasági bizottság ülésén második olvasatban volt már a környezetvédelmi bizottság indítványa.
Én a bizottsági vita kapcsán és azóta sem nyilatkoztam meg, hogy mi a véleményem erről az elképzelésről, amit a környezetvédelmi bizottság benyújtott. Okom volt ezt tenni, mert órákon keresztül ment a vita, nem személyeskedő módon, hanem szakmai érvek hangzottak el. Mindezt viszont levezényelni nem volt egyszerű. Valamit be kell vallanom: nem a mezőgazdasági bizottság tagjai voltak azok, akik elsősorban indulatosságukról tettek volna tanúbizonyságot a vita folyamatában.
Másfelől, ahogy Kis Zoltán, a mezőgazdasági bizottság alelnöke a bizottsági vita során, most itt a Parlamentben Balás István, az alkotmányügyi bizottság alelnöke elmondta az érveit, a két ember véleménye egymástól függetlenül teljesen egybehangzó volt, pedig más politikai pártnak a tagjai. Tehát szakmailag bizonyították be jogi megközelítésből, hogy az, amit a környezetvédelmi bizottság benyújtott - az elsőt visszavonta -, ez a második alkalommal benyújtott elképzelés is több sebből vérzik.
Nem értem az egészet. Miért nem vették a fáradságot, konzultálhattak volna különböző jogi szakértőkkel, az Igazságügyi Minisztérium megfelelő szakembereivel, hogy ne legyen ilyen probléma. Ha egy bizottsági indítványt benyújtanak, annak teljes körűen "ülnie" kell. Nem szabad megengedni, hogy egy bizottságot bárki jogilag így a helyére tegyen a mezőgazdasági bizottság ülésén és itt a Parlamentben.
A másik oldalról. Miután itt az előttem szóló FIDESZ-es képviselőtársam aggódot a nyulakért és más állatokért, hadd mondjam el, hogy a saját földterületem szántóján három hektáronként van egy nyúl. Nem tudom, mond-e ez valamit - ha vannak itt vadászok, tudják, ez mit jelent. Tehát ez a szaporulat nem feltétlenül rossz. És hogy hogy nem, nincs gond. (Közbeszólások balról.) Nem tartozom a vadászok közé, tehát kellő aggodalomra, legalábbis velem kapcsolatban nincs ok. (Nagy Ferenc József: Ami késik, nem múlik.) Mondja Nagy Ferenc képviselőtársam: ami késik, nem múlik.
Másfelől - és most a szakmáról. A szakmai, a mezőgazdasági részét. Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság tagjai közül - pártállástól függetlenül - egyetlenegy nem volt, aki a környezetvédelmi bizottsági indítvány mellett szavazott volna. Ez az egyik tény. (Közbeszólás balról: A Mészáros Béla!) A Mészáros Béla sem.
A másik tény, hogy a Független Kisgazdapárt 36 tagú képviselőcsoportja sem támogatja az indítványt - tessék akkor számolni.
Megint az derül ki, hogy semmi akadálya nincs, hogy egyeztessünk. De az nem fog menni - és én a frakció nevében mondom -, hogy bármiféle államosítással kapcsolatos megközelítés ebben a Házban még történjen, legalábbis mi ilyet nem támogatunk se közvetve, se közvetlenül. Mert végül is ez is egy jogcím, de ugyanakkor jogosan felmerül az önkormányzatok részéről, hogy nekik szintén juttassunk földalapot és biztosítsunk nekik. Néhány százezer hektárra ők is igényt tartanak, néhány százezer hektárt igényel ez a feladat is.
Tessék nekem megmondani, hogy lehet ezt megcsinálni emberileg, szakmailag, jogilag, hogy üljön az egész. Ha egy rendező elvet elfogadtunk, például a kárpótlás folyamatában, hogy természetes személyeket kárpótolunk, ezzel azt is kimondtuk, hogy másokat viszont nem. Időközben lehet itt becsempészgetni, nem fér bele az egész keretbe, mert elosztottuk a földalapokat, nem én, hanem mi, a döntéseink sorozatán keresztül. Mert akkor ezt a földalapot, amit az önkormányzatoknak adunk oda, vagy odaadunk környezetvédelmi célra, azt valahonnan el kell venni - vagy akkor eleve ne is adjuk oda? Na, de hát az valakié volt.
Ha a magyar államé volt, akkor gyönyörködjön benne, örüljön neki, legyen az övé, na, de akkor az csak arra korlátozódjék. De az, hogy akár a részaránytulajdontól, akár a kárpótlási földalaptól elvonjunk, ez a foci nem mehet. Még akkor sem mehet, ha ez nem tetszik bárkinek minisztériumi szinten vagy itt, bizottsági szinten a Parlamentben. Mert akkor meg kell váloztatnunk a különböző törvényeinket, és akkor semmi akadálya, akkor tessék rendezni elölről a sorokat, menjünk vissza 1990-ig. Az meg, hogy működik egy mezőgazdasági bizottság, hogy mezőgazdasági szakmai nézőpontból alaposan körbejárja a dolgot, az a világ legtermészetesebb dolga. Arról meg nem ez a bizottság tehet, hogy nem működik több éve, hanem csak a múlt év októbere óta.
Tessék figyelembe venni, tudomásul venni a szakmai érveit. Arról nem a bizottság tagjai tehetnek, hogy eddig nem működhettek, hanem itt mi, együtt. Ha meg teszi a dolgát, akkor ezt tessék figyelembe venni és tiszteletben tartani és elfogadni a meglátásait. Utána természetesen a szavazás során kiderül, hogy mely érvek azok, amelyek ülnek a parlamenti képviselők többségének agyában és szívében. Majd a szavazat meg fogja mutatni, de ez nem lelkivilág meg hangulati alapon megy, különböző befolyásolás és lobbymunka alapján. Lehet itt érveket felsorakoztatni, de tessék nekem megmondani: előbbre megy az ügy attól, hogy most már a fű alatt benyújtottunk egy második formulát?
Nem megy előbbre semmi, mert most is kérjük, hogy halasszuk el az általános vitát, hosszabbítsuk meg, hogy a háttértárgyalások menjenek.
Tessék nekem megmondani: nem lehetett volna ezt úgy megoldani, hogy a két bizottság és a két új miniszter leül, és rendezi egymás között. Akkor nem kellett volna a különböző indítványokat benyújtani. (Mészáros Béla: Decemberben.) Decemberben - nem. Egyszerűen azért nem lehetett decemberben, mert a mezőgazdasági bizottság október óta működik. Észrevettük ezt az alapvető szakmai problémát, hogy eltűnt volna egy jelentős földalap. (Közbeszólás balról: Egyeztetés!) Nem. Fő rendező elv volt az egész kárpótlás folyamatából eredően, hogy most az utolsó pillanatban még, amikor ez év tavaszától kiadtuk volna a részaránytulajdont, hogy eltüntessünk egy jelentős földalapot a termelőszövetkezeti tagok és részarány-tulajdonosok terhére. Ez a buli így nem mehet - nem, ha tetszik, ha nem.
Úgy mehet, hogy tessék kiadni a részaránytulajdont és a kárpótlási földeket és megegyezni velük. Itt van az állami kisajátítás lehetősége és kifizetni készpénzben, ha kell valami nekünk: magyar államnak. Tegyük le az ellenértékét, de nem úgy … (Közbeszólás jobbról: Benne van a javaslatban.) Hohó, az nem egészen így van. Ott úgy van benne, hogy most kisajátítjuk a termelőszövetkezettől és kész, passz, szevasz tavasz, majd az állampolgárral szíveskedjünk megegyezni, amikor neki a tulajdonába bevezették. Akkor már lehet, de nem most elölről - akkor.
Fordítva mi nem fogjuk támogatni, ezt a frakció nevében mondom. Nem fogjuk. Ha az ellenzék akarja, lelke rajta, de én azt hiszem, észrevehető volt, hogy nem egyértelmű az ellenzék ilyen irányú állásfoglalása. Tessék körbenézni a saját frakcióban is, mert az MDF-es képviselők is ott voltak a mezőgazdasági bizottság ülésén, s majd megkérdezem tőlük, egy debreceni képviselőtől, pártállástól függetlenül, ha hazamegy, hogy fog beszámolni - vagy éppen Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, és hadd ne soroljam. (Dr. Iván Géza: Ha haza mer menni.) Itt azt mondják, hogy haza sem mer menni - hozzáteszem: van benne valami, hogyha megszavazná, amit a környezetvédelmi bizottság szeretne. Erről szól a történet.
Semmi értelme annak - és most én megengedtem magamnak, hogy egy picit indulatosabban nyilatkozzam meg -, hogy ilyen stílusban egymást, úgymond, felpumpáljuk, egymás idejét raboljuk.
Képviselőtársaim! Van ennek egy útja, módja. Ahogy a mezőgazdasági bizottság az agrárpiaci rendtartási törvénynél megtette, hogy rengeteg egyeztetésen keresztül helyretette a dolgokat, megtette ezt más esetben is, itt az ideje és módja, hogy e törvény kapcsán is tegyük meg azt, amit emberileg, szakmailag lehet.
(18.40)
És tessék tiszteletben tartani, amit a mezőgazdasági bizottság és amit a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja is képvisel, mert kompromisszumkészek vagyunk - de nem a magyar paraszt és nem a magyar mezőgazdaság terhére és kisemmizése árán! Köszönöm. (Kis taps.)
(Boros Lászlót Trombitás Zoltán váltja fel a jegyzői székben.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem