GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Szabó Lajos képviselő úrnak egyetlen megjegyzésére kívánok reflektálni. Azt mondja, hogy ingyenesen próbál a hivatal valamihez hozzájutni. Kérem szépen, ez Alkotmányba ütköző lenne, úgyhogy ez a mai jogi viszonyok között teljes mértékben ki van zárva.
(19.00)
Azt tudom, hogy az eredeti formában a 19. § visszaállítása nem kívánatos, mert nem lenne működőképes helyi szinten, tehát nem adna lehetőséget arra, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium, illetőleg annak a természetvédelmi helyi szervei bármiféle alkut is kössenek helyben, ami megoldáshoz vezethetne. De az, hogy a környezetvédelmi hivatal, ahogy Szabó Lajos úr mondja, bármiféle természeti területet gépekkel tönkretett volna, ez ki van zárva, mert semmiféle gépe nincsen ilyen célra.
A lényeg az, hogy ingyenességről szó sem lehetett, s az eredeti 19. §-ban is az van, hogy cserefölddel, pénzzel vagy más módon kártalanítani kell azt a szövetkezetet, amelynek tulajdonából ezáltal földterület kerülne ki. Tehát ingyenességről szó nem lehetett. Az eredeti berendezkedés szerint sem. De tudom, hogy az eredeti, a '92. évi II. törvényben leírt formájában nem állítható vissza, mert nem alkalmas arra, hogy helyben kompromisszumot találjanak.
Tehát a mezőgazdasági bizottságtól én azt kérem, hogy fejtse ki világosan az álláspontját ezzel kapcsolatban, hogy meddig tud elmenni. De a fokozott védettséggel kapcsolatban hadd mondjak annyit: nem érdemes olyan tulajdont szerezni, ahová egy hivatal engedélye nélkül a tulajdonos be sem léphet. A jelenlegi természetvédelmi jogszabályok szerint egy fokozottan védett területre hivatal engedélye nélkül be sem lehet lépni, csak a természetvédelmi őrnek. Tehát ilyen tulajdont nem érdemes szerezni.
Ezért mondtam azt, hogy ahol indokolatlan, ott a fokozott védettséget felülvizsgáljuk és feloldjuk. Attól még persze az egyszerű védettség fönnmaradhat, de az egy másik dolog, az a gazdálkodást bizonyos szinten és formákban lehetővé teszi. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem