MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Teljes szövegű keresés

MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. A kormánytagok helyettesítési rendje értelmében az ő távollétében én mondanám el a válaszát.
Tisztelt Országgyűlés! A központi ifjúsági alap, a gyermek- és ifjúsági korosztályt érintő kezdeményezések támogatását szolgáló pénzalap feladata a kormányzati célokkal összhangban a civil szféra tevékenységének felkarolása.
Az alap lényegét tekintve elsősorban kiegészítő jellegű, ezért illeszkednie kell a gyermek- és ifjúsági korosztályra fordított pénzeszközök rendszerébe, és azokon a területeken folyó tevékenységeket kívánja segíteni, amelyek támogatására egyéb állami pénzrendszer, pénzeszközök nem állnak rendelkezésre, illetve nem képesek ezeket a feladatokat teljes egészében teljesíteni.
Az előbbiek szellemében kívánok válaszolni a vitában elhangzott legfontosabb kérdésekre, miközben a Kormány nevében köszönetemet fejezem ki az Országgyűlés oktatási, ifjúsági és sportbizottságának, ahol a kivételes eljárás során az érdemi, részletes megvitatás lezajlott.
Már most megemlítem, hogy a módosító indítványok megítélésében a bizottság álláspontját tartjuk mérvadónak, elfogadását javaslom.
Köszönöm minden képviselőnek a közreműködést, akik jobbító szándékkal a törvényjavaslat pontosítását, finomítását törekedtek megvalósítani.
Egyetértünk azzal a felvetéssel, hogy a korosztályi képviseletnek helye van az alapról való döntéshozatalban, de mivel nem alakultak még ki az ifjúság érdek-képviseleti, érdekegyeztető fórumai, jelenleg nem tudjuk őket a törvény szövegében sem másként megjeleníteni, mint ahogy az a bizottság módosító indítványa szövegében szerepel. Ez a módosítás szolgál biztosítékul arra, hogy az alap felhasználására a gyermek- és ifjúsági, valamint az érdekükben tevékenykedő szervezetek véleményének ismeretében fog sor kerülni.
Nem értünk egyet az alap célrendszerét szűkítő javaslatokkal, mivel abból a törvényjavaslatban meghatározott bizottságnak évente kell majd az adott évben támogatandó tevékenységi irányokról és azok arányairól döntenie.
Támogatjuk viszont azt a módosítási javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az alap a gyermekeket és az ifjúságot érintő tudományos kutatást is támogassa.
Támogatunk minden olyan módosító indítványt, amely a törvény szövegének pontosítását szolgálja, például az ifjúság mellett a gyermekkorosztály megjelenítését.
Egyetértünk azzal, hogy nem öntevékeny működést, hanem tevékenységet kell támogatni.
Az alap nyitottságát elő kell segíteni azzal, hogy az eredeti javaslatban szereplőkön túl egyéb pénzforrások csatlakozását is lehetővé tesszük.
Természetesen egyetértünk a hatályba léptető szakasz módosításával, mivel az eredeti javaslat idejét már túlhaladtuk.
Több olyan módosító indítvány készült a törvényjavaslathoz, melyek fontos részletkérdésekre irányították rá a figyelmet. Közülük egyeseket azért nem tudunk a határozathozatal során támogatni, mert lényeges tartalmi elemeik más javaslatokba beépülnek. Nem tartjuk elfogadhatónak azonban azokat a módosító indítványokat, amelyeket a törvény szövegének világos értelmezését nehezítenék meg.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a most elhangzottak figyelembevételével a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjék. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem