WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (MDF)
WESZELOVSZKY ZOLTÁN, DR. (MDF) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Korunk sajnálatos velejárója a bűnözés terjedése. Ezen belül is leginkább a vagyon elleni bűncselekmények száma növekszik, az ilyen típusú bűncselekmények mennyisége az elmúlt tíz évben megháromszorozódott.
A vagyon elleni bűncselekményeken belül robbanásszerűen emelkedik a rablások száma. Az utóbbi időszakban egyre veszélyesebb helyzetbe kerültek a nagyobb pénzforgalmú helyek, bankok, posták, pénzintézetek, benzinkutak, totó-lottó kirendeltségek stb.
1992-ben az országban megtámadtak 15 benzinkutat, 16 postát, 14 kézbesítőt és díjbeszedőt, 2 OTP-fiókot, 2 takarékszövetkezetet, egy totó-lottó kirendeltséget és 8 egyéb pénzintézetet. Az ilyen pénzintézetek ellen elkövetett támadások nemcsak gyakoribbá váltak, hanem jellegükben is változtak. Mindinkább jellemző rájuk az előre kiterveltség, a szervezett végrehajtás, brutális, álarcos, fegyveres fellépés.
E bűncselekmények közel egyharmadát a fővárosban követik el, tehát az eddig elmondottak Budapestre fokozottan vonatkoznak. A fővárosban az elmúlt évben kiraboltak vagy megkíséreltek kirabolni egy benzinkutat, szerencsére ezt a kútkezelő meghiúsította, két postát, 11 kézbesítőt és díjbeszedőt, két OTP-fiókot, egy totó-lottó kirendeltséget és két esetben önrablás történt. Az okozott kár közel tízmillió forint volt.
Egyáltalán nem javít a képen, hogy a SKÁLA-áruház pénzszállítóinak megtámadói csak üres zsákokat vittek el, hiszen halottat, sebesültet hagytak maguk után.
A helyzetet súlyosbítja, hogy az érintett intézmények több főhatóság alá tartoznak, sőt egyre nagyobb számban magánvállalkozók is szembenézhetnek hasonló problémával.
A rablások számszerű és strukturális átrendeződése alapján várható számuk további emelkedése. Prognosztizálható az is, hogy új végrehajtási formák és módszerek jelennek meg.
Mindezek következtében számítani lehet és kell minőségi változásokra is. Ugyanakkor azonban nem tapasztalható, hogy a pénzek őrzése, kísérete, védelme terén a technikai eszközökben és az e feladatot végzők szakmai tudásában, kiképzésében a bűnözéshez hasonló tempójú fejlődés lenne tapasztalható.
Ezért tisztelettel kérdezem a miniszter urat. Először: jó helyre fordultam-e, amikor kérdésemmel önhöz fordulok, mivel a probléma összetettsége miatt már ezt is többen vitatták?
Másodszor: ebből is következik az a kérdés, hogy vajon van-e olyan központi fórum, intézmény, személy, akikhez az érintett témában fordulni lehet, azaz valakik vagy valamely intézmény vont-e le valamilyen konzekvenciát az eddig történt támadásokból?
Harmadszor: milyen rendelkezéseket terveznek a jövőben a pénzintézetek, nagyobb forgalmú helyek pénztárolásának, őrzésének, biztosításának, továbbá a pénz szállításának körültekintőbb, szakszerűbb és hatékonyabb megvalósítása érdekében?
Végezetül: nyilvánvaló, hogy a tájékozatlanság, a bizonytalanság nyugtalanítja a társadalmat, ugyanakkor a bűncselekmények elkövetésére ösztönözhet. Ezért is nemcsak szerencsés, hanem nagyon is időszerű lenne ezekről a már létező, illetve a meghozandó intézkedésekről minél szélesebb körű tájékoztatást adni a tömegkommunikáció minden fórumán. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem