VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az ügy, amelyben kérdést kívánok intézni, bár igaz, egyedi, de a probléma jó néhány települést érint a földrendezés során.
A példa: Nagyiván község képviselőtestülete 1992. február 21-én az 1992. évi II. törvény 20. § (1) bekezdése alapján megalakította az Érdekegyeztető Fórumot. Az Érdekegyeztető Fórum 1992. március 25-én megtárgyalta a helyi tsz által előterjesztett földalapképzési tervet. A tsz összességében 14000 aranykorona értékű földdel kevesebbet képzett, mint amennyi az igény lett volna. A 14000 aranykorona értékű föld azért hiányzik, mert a Hortobágyi Nemzeti Park ezt a földet elvonta a tsz-től.
Az Érdekegyeztető Fórum a tsz által benyújtott földalapképzést nem fogadta el. A döntést az indokolta, hogy a kárpótlást igénylők 22000 aranykorona értékű földet igényeltek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kárrendezési Hivataltól, és a képzett földalap ennek még 50%-át sem érte el. Az Érdekegyeztető Fórum elküldte az elutasító határozatát a kárrendezési hivatalhoz.
A megyei kárrendezési hivatal 1992. május 29-én hozott határozatában a tsz által benyújtott tervezetet helybenhagyta. Ez ellen az Érdekegyeztető Fórum 1992. június 9-én fellebbezést nyújtott be. Az Érdekegyeztető Fórum azt is javasolta, hogy a helyi tsz kárpótlásaként a természetvédelmi oltalom alatt nem álló, és a magyar állam tulajdonát képező Kunmadarasi Állami Gazdaság nagyiváni határához csatlakozó szántó minőségű területből 14000 aranykorona értékű földet kapjon. A megyei kárpótlási hivatalon kívül ezt megküldték a földművelésügyi miniszternek, a régebbinek, és államtitkárainak, valamint Sepsey Tamás államtitkárnak - választ azonban a mai napig nem kaptak.
Az Érdekegyeztető Fórum 1992. október 7-én újra összeült, és megtárgyalta a tsz által benyújtott új földalapképzésről szóló tervet, amelynél a földalapba már bevonták a nemzeti park által elvett területet. Ezt elküldték a megyei kárrendezési hivatalhoz, majd továbbították az Országos Kárrendezési Hivatalhoz, ahol közölték, hogy a nemzeti park által elvett területet nem adják vissza, de megfelelő módon kárpótolják az elvett területet. Közben a tsz részarány-tulajdonosai és a 30 aranykoronára jogosult személyek közül többen jelezték, hogy a tsz-ből ki akarnak válni, és új tsz-t akarnak alapítani. Nyilvánvaló, hogy a földalaphiány útjában áll az egészséges földrendezésnek, ami a falu egész lakosságát érinti.
1992. december 30-án az Országgyűlés törvényt alkotott a földrendező és földkiadó bizottságokról, amelyben hatályon kívül helyezte az 1992. évi II. törvény 19. §-át. Időközben az Országgyűlés sürgősséggel vette napirendjére ennek a törvénynek a módosítását, hivatkozással éppen erre a törvényi helyre. A földrendezés tehát várhatóan elhúzódik, érdemi megoldás továbbra sem várható.
Kérdezem a miniszter urat:
1. Megoldhatónak látja-e a falu földrendezését?
2. Amennyiben a Hortobágyi Nemzeti Park elvonja a földterületet, milyen kárpótlást tart megvalósíthatónak?
3.Ha sem pénzbeli, sem csereterülettel való megoldás nem lehetséges, miniszter úr szerint milyen kártalanítás lehetséges?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem