SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Varga Képviselőtársam! A kérdésében ön felveti, hogy a nagyiváni termelőszövetkezet használatában lévő földterületekből védett természeti terület elvonása miatt a kárpótlási földalapból hiányzó földterületigényt hogyan lehet kielégíteni.
Úgy gondolom, a megoldás ott mutatkozik lehetségesnek, hogy az első kárpótlási törvény, az 1991. évi XXV. törvény rendelkezik arról, hogy az állami tulajdonú földet is, legalább 20%-os mértékig, a kárpótlási földalapba be lehet vonni.
Konkrétan erre vonatkozóan azt szeretném mondani, hogy e földek kijelölésének lehetőségéről az egész ország területére vonatkozóan 1993. január 21-én az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal, továbbá a Pénzügyminisztérium, az Állami Vagyonügynökség és az Állami Vagyonkezelő Rt., valamint a tárcánk képviselői egyeztették a véleményüket. Erről emlékeztető készült, szükség esetén a képviselő úr rendelkezésére tudjuk bocsátani.
Ennek alapján a földrendező bizottságokat a megyei földhivatalokon keresztül felkértük, hogy a helyrajzi szám szerint meghatározott állami tulajdonú földek kárpótlási célra való kijelölési igényüket a megyei kárrendezési hivatalokhoz február 28-ig nyújtsák be.
Ezt követően az igényeket a megyei kárrendezési hivatalok az illetékes megyei, illetve körzeti földhivatalokkal egyeztetik, ez történik a napjainkban. Az egyeztetett és összesített igényeket az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal pedig megküldi a tárcánknak.
Ezután az egyeztetett és összesített igényeket a FM szakmai szempontok szerint felülvizsgálja, és véleményével megküldi az ÁVÜ-nek, illetve az ÁV Rt.-nak. A kijelölésre vonatkozó döntés meghozatala ugyanis az ÁVÜ, illetve az ÁV Rt. hatáskörébe tartozik.
A fentiekből az is következik, hogy az FM szakmai véleményét csak valamennyi igény ismeretében tudja megnyugtató módon kialakítani. Az együttes igények szakmai elbírálására várhatóan 1993. június 30-ig kerül sor. Kétségtelen, hogy ez a határidő nem biztató.
Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez a kárpótlási ügy, illetve a kárpótlási törvény végrehajtása már régen nem csak jogszabályi kérdés, hanem ezen túlmenően kardinális politikai kérdés. Mégis azt gondolom, és tegyük a szívünkre képviselőtársaim valamennyien a kezünket, amikor ezt a törvényt és a második, a harmadik, sőt a negyedik kárpótlási törvényt meghoztuk, de az első három az érdekes ebből a szempontból, mert már a negyedik végül is a gyorsítását célozza az egész ügynek, nem gondoltuk, hogy ennek a végrehajtása ilyen komoly gondot jelent.
(14.30)
Egy dolog a törvényt meghozni - más dolog végrehajtani. Kérem, mire felállt az apparátus, mire megvan a szakmai felkészültsége, mire megvan az infrastruktúrája, megvan a szükséges emberanyaga, akkorra itt tartunk. Tehát a június 30-ai időpontot ennek fényében szíveskedjék értékelni, és elfogadni.
Ami a másik kérdést illeti: a képviselő úr konkrétan felveti, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park nagyiváni része a nemzeti park törzsterületét képezi. A Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium álláspontja szerint e területen az egységes természetvédelmi kezelés megvalósítása szakmai szempontból, valamint nemzetközi kötelezettségvállalásaink maradéktalan teljesítése szempontjából elengedhetetlenül szükséges.
A falu földrendezését elsősorban a védett természeti területeken kívül eső állami tulajdonú és állami gazdasági kezelésben lévő területek cserekénti felhasználásával kell megoldani, ha erre van lehetőség.
A képviselő úr harmadik kérdésére: a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint abban az esetben, ha a kártalanítás csereterületek biztosításával teljes egészében nem lehetséges, a pénzbeli kártalanítás lehetősége marad, amelynek pénzügyi fedezetét a Kormány határozatban biztosította. Egyéb kártalanítási formák megvalósítását nem tartjuk reális lehetőségnek - törvényi rendelkezések hiányában.
Kérem a képviselő urat és képviselőtársaimat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem