SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Kedves Képviselőtársam! A kész lakások áfa-fizetésének gyakorlata tárgyában hozzám intézett kérdésre a következőket tudom felelni.
A kérdést annyiban jogosnak tartom, hogy amíg a lakásszektorban van áfa-visszatérítés, addig mindig felvethető, hogy a visszatérítés, amit óhatatlanul bizonyos feltételekhez kell kötni, utólagos. Az áfa érvényesítése tekintetében, a kész lakások vásárlása esetén, az év eleje óta eltelt idő rövidsége miatt végleges gyakorlat még nem alakulhatott ki.
Szeretnék itt utalni arra, hogy a lakáspiac tekintetében valódi piaci viszonyok állnak fenn, és éppen ezért a következőkkel szeretném indokolni a válaszomnak azt a részét, hogy megítélésem szerint nincs valóban pótlólagos áfa-igény, ha a piaci szereplők a piaci viszonyoknak megfelelően viselkednek.
(14.20)
Ugyanis a lakásforgalmazással hivatásszerűen foglalkozó szervek közbeiktatása nélkül megvalósuló lakásvásárlásoknál, amikor az építtető közvetlenül az építővel áll kapcsolatban, mód van arra, hogy az eladó a vételárnak azt a részét, ami az áfa-nak felel meg, csak egy bizonyos időeltolódással hárítsa tovább a vevőre. Vagyis a cégek megtehetik, hogy a vételár egy részét később, az áfa visszaigénylését követően kérik a vevőtől. A nyomott ingatlanpiacra való tekintettel gazdaságilag alapvetően érdekükben is áll, hogy ilyen megoldást keressenek. Ezért, ha ezt a megoldást követik, nincs pótlólagos hiteligény.
Arra viszont azt kell felelnem, hogy nem szükséges a tulajdonjog igazolása a visszaigényléshez, hanem elegendő a lakás tulajdonjogának bejegyzése iránti kérelemnek a csatolása. Ez utóbbi feltételeként mennyiségi korlát nincs előírva, tehát egyáltalán nincs szükség arra, hogy az összes lakás értékesítése megtörténjék, ez lakásonként is lehetséges a tulajdonjog-bejegyzési kérelem alapján.
Kérem képviselőtársamat, hogy válaszomat szíveskedjék tudomásul venni. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem