SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A '92. február 2-i keltezésű levelében A pénzintézetek biztonsága címmel feltett kérdésre a következő felvilágosítást tudom nyújtani:
A vagyon elleni bűncselekmények üldözése és megelőzése hivatalból a bűnüldöző szervek feladata. Az ő hatékony munkájuk tudja csak eloszlatni a társadalom e kérdéssel kapcsolatos jogos nyugtalanságát.
Teljes mértékben osztom azt a véleményt, hogy az általános közbiztonságról, a javítás lehetőségeiről tájékoztatni kell a közvéleményt.
Az 1991. évi LXIX. törvény a pénzintézetekről és a pénzintézeti tevékenységről a 14. §-ban előírja, hogy a pénzintézet csak olyan helyiségben működhet, amely a Bankfelügyelet által előírt bankbiztonsági és ügyfélszolgálati követelményeknek megfelel.
(14.10)
A pénzintézetek biztonságával kapcsolatban ezen túlmenően nincsen központi rendelkezés, előírás. A pénzintézetek a saját belső biztonsági szabályzatuk alapján járnak el, hiszen érdekükben áll, hogy a lehető legjobban gondoskodjanak biztonságukról.
A pénzintézetek biztonsági felszereltsége elsősorban anyagi kérdés. A legveszélyeztetettebbek azok az intézmények, amelyek kiterjedt fiókhálózattal rendelkeznek, hiszen a helyiségek biztonsági berendezésekkel való ellátása a rendőrségi riasztóhálózatba való bekötése rendkívül költséges.
A Bankszövetség bankbiztonsággal foglalkozó biztonsági munkacsoportja, amely a nagybankok bankbiztonsági szakembereiből áll, a nemzetközi szabványoknak megfelelő általános bankbiztonsági előírásrendszeren dolgozik. Terveik szerint az előírások meghatározzák azt a minimális biztonsági szintet, amellyel minden banknak rendelkeznie kell.
A Bankszövetség ezt a tervezetet a bankfelügyelet elé kívánja terjeszteni, és az elképzelések szerint ezek az előírások bekerülnének a pénzintézetekről szóló törvénybe. Az előírásokhoz azonban egy felzárkózási, átmeneti törvényi időre van szükség, ezt kell biztosítani azoknak a pénzintézeteknek, amelyeknek számára ez túl nagy azonnali költséget jelentene. Az ellenőrzésről a Bankszövetség biztonsági szakembereiből álló munkacsoportja gondoskodnék.
Remélem, képviselőtársam a választ kielégítőnek találja, és a további fejlődési kérdésekről és a Bankszövetségnek a kidolgozott munkaokmányáról a későbbiekben készséggel állok rendelkezésére. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem