KELETI GYÖRGY (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Alkotmánybíróság a pénzügyminiszteri rendeletet 1992. június 30-i hatállyal semmisítette meg. A határozat témájában érintett pénzintézetek, munkáltatók és munkavállalók között egy heves jogértelmezési vita alakult ki, amely sajnos az elmúlt több hónap alatt általában a munkavállalók hátrányával zárult.
Választókörzetemben - de tudomásom szerint az ország más részeiben is - a pénzintézetek közvetlen letiltását számos munkáltató elfogadta, és azt a gyakorlatban teljesíti is. E letiltások között nagy számban vannak olyanok is, akik az úgynevezett biogiliszta ügyben érintettek. Ezek az emberek jelentős hátrányba kerülnek azáltal, hogy amíg a bírósági tárgyalásaik folynak, a pénzintézeti közvetlen letiltás következtében tulajdonképpen tartozásaikat a pénzintézet visszakapja, s függetlenül attól, hogy az elhúzódó bírósági tárgyalás milyen eredménnyel jár, tulajdonképpen a visszafizetést végre kell hajtaniuk. Minden törvény, bírósági határozat, s ezek között az alkotmánybírósági határozat is annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle.
Kérdéseim ezek alapján a miniszter úrhoz: Mikorra lehet érvényt szerezni az Alkotmánybíróság említett határozatának? Elvárható-e ez nyolc hónap elteltével?
Második: A munkáltató mire való hivatkozással tagadhatja meg a pénzintézet felé a közvetlen letiltás teljesítését, illetve a munkavállaló mire való hivatkozással követelheti, kérheti bére ilyen módon letiltott részének kifizetését munkáltatójától?
És végül: Tervezi-e az Igazságügyi Minisztérium a Munkaügyi Minisztériummal együtt, hogy a közvetlen pénzintézeti letiltásról szóló alkotmánybírósági határozatot követően kialakult jogértelmezési viták lezárására egységes állásfoglalást adjon ki?
Várom miniszter úr válaszát. (Taps.)
(Az elnöklést Vörös Vince, az Országgyűlés alelnöke veszi át.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem