SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ)
SOÓS KÁROLY ATTILA (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt év végén az államháztartási törvényt a Parlament kétszer is módosította, és, sajnos, az év végi hajrá körülményei között a két módosítás folytán ellentmondó rendelkezés került a törvénybe. Ennek az ellentmondásnak a föloldására teszek javaslatot.
Nevezetesen itt arról van szó, hogy a törvény 59. § (1) bekezdése eredetileg kizárta azt, hogy elkülönített állami pénzalap gazdasági társaságot hozzon létre vagy ilyen társaságban érdekeltséget szerezzen. A világkiállítással kapcsolatos előkészítő munkák, illetőleg az egyes elkülönített pénzügyi alapokról szóló törvényjavaslat kialakítása során elfogadott álláspont szerint viszont szükségessé vált e tilalom feloldása. Ennek a feloldásnak a konkrét jogi megoldása lett az, amelyikből becsúszott az ellentmondás. Ugyanis a világkiállítási alapról szóló törvény úgy módosította az államháztartási törvényt, hogy csak a világkiállítási alapról szóló törvény adhat fölmentést a kérdéses tilalom alól. Ezzel szemben az elkülönített állami pénzalapokról szóló tavalyi LXXXIII. törvény 73. § (1) bekezdése olyan rendelkezést tartalmaz, hogy a kérdéses tilalom alól törvény, tehát bármely törvény adhat fölmentést.
Az ellentmondás nyilvánvaló, a törvény szövegéből néhány szó elhagyásával föloldható. Erre teszek javaslatot. Sürgősséget nem kérek, tekintettel arra, hogy a módosítás tulajdonképpen ráér, csak ezt a nem elegáns passzust a törvényből ki kell iktatni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
(10.30)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem