SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm a szót. Ha a miniszter úr azt ígérte volna, amit a végén mondott, hogy valami megoldás lesz, és nem érvel amellett, hogy jó ez a rendszer, ami van, akkor el tudtam volna fogadni a válaszát. De nem ezt mondta. Azt mondta, hogy egy 20%-os növekedés prognosztizálható erre az évre, ez a 20%-os növekedés az áfa-n kívül kell hogy jelentkezzen.
Én azt gondolom, a példámban is, amit mondtam, nem luxuslakás, tehát nem hiszem, hogy a XIII. kerület, Herzen utcában luxuslakás lenne, az egy csúnya belvárosi rész, 58 négyzetméter, nem tartozik a luxuskategóriába. Rákoskeresztúr, Kecskefűz utca sem, ahol két és fél szobás sorlakás úgy hiszem, hogy nem tartozik a luxuskategóriába. Tehát azt az indoklását nem tudom a miniszter úrnak elfogadni, hogy itt a két és félszeres szorzóval olyan luxuslakásokat támogatna a Kormányzat, a költségvetés, amelyek valahol a palota kategóriába tartoznának.
Az írásban beadott interpellációmban is céloztam arra, hogy ez a tendencia, ami ebben az évben észlelhető volt, ez már a korábbi években is így folyt. Ha megnézzük például az 5 fős családot, ami nem nagy, de támogatandó lakás-, családkategória, azt lehet mondani, hogy például '91-ben és '92-ben semmit nem emelt a Pénzügyminisztérium az erre vonatkozó felső határon. Ha tehát ebben az első évben jelentkezett volna az, hogy alábecsüli az átlag lakásárak emelkedését, akkor azt mondom, hogy a két és félszeres szorzó még tűrhető lenne. De mivel itt évek óta ez a gyakorlat már bevált a Pénzügyminisztérium részéről, annyira akkumulálódtak ezek az átlagárak, illetve a két és félszeres szorzó annyira lement, hogy eléri a piaci lakásárak értékét. Tehát igenis akadályozza a nem luxus, hanem normál lakáshoz való jutást a lakásra váróknál. Én pedig azt hiszem, hogy a törvény célja - ahogy a miniszter úr is mondta - az, hogy támogassuk azokat, akiknek nincsen lakásuk, ez ezzel szemben van.
Tehát én kérném azt, hogy a tisztelt Ház ne fogadja el a választ, hogy az illetékes bizottság ezt a kérdést megvizsgálhassa, és megállapíthassa azt az átlagárat, amelynek szorzója alapján azok, akik jogosultak, hozzájuthassanak a támogatásokhoz. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem