DÉNES JÁNOS (független)

Teljes szövegű keresés

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Most, amikor a tisztelt Ház ilyen gyér részvétellel, de remélem, annál nagyobb felelősséggel tárgyalja a Kormány által 10024-es számon benyújtott, közoktatásról szóló törvényjavaslatot, akkor engedjék meg, hogy megígérjem önöknek, kimondottan az általános vita szintjén kívánok szólni, és ilyen módon rövid és összefogott igyekszem lenni.
Először kitérek a törvényjavaslat teljesen újdonsült dátumú benyújtására; a javaslatot a tárca újdonsült minisztere nyújtotta be a Kormány nevében. Ugyanakkor ezen újdonsültség ellenére a törvényjavaslat igen régi keletű, hiszen a győztes párt, a Magyar Demokrata Fórum propagandájában, választási kampányában, ígéretében végső soron döntő súly jutott a közoktatásról szóló elképzeléseknek, és igen széleskörűen megszólította a magyar társadalmat, beleértve a szülőket, a pedagógustársadalmat és nem utolsósorban az ifjúságot is. Ennek jelese az MDF részéről Beke Kata, későbbi országgyűlési képviselő volt, aki korábbi évek szakmai és emberi tekintélyét, emberi felelősségét, szaktudását és erkölcsét ölte bele sokadmagával ebbe a programba.
Ennek alapján a Magyar Demokrata Fórumnak a választási győzelme után, a koalíciós pártok által segítve, kormányt alakítva az első három hónapban ezt a törvényt már el kellett volna fogadnia. Ennyit az időről.
A másik pediglen az a közeg, amelyben ezt a törvényjavaslatot jelenleg tárgyaljuk. A közeg pedig olyan, hogy nem kedvez, nem felel meg e törvényjavaslat tárgyalásának, hiszen mit tapasztalhatunk napjainkban?
A Nemzeti Színház felrobbantói a szeletelés időszakában drasztikus robbantással oldották meg a kérdést, napjainkban rohasztással. Az EMKE, a Magyar Kulturális Egyesület hagyományos nevű kávéháza pedig "per Chicago" neveztetik. Amikor erről a közegről beszélünk, arra is rá kell döbbennünk, hogy olyan jeles történelmi személyiségünk, tudományos nagyságunk, mint Kőrösi Csoma Sándor kevésbé alkalmas egy angol nyelvű iskola névadójának, mint Karinthy Frigyes vagy Karinthy Ferenc.
Ezek után hatványozottan megnő a felelősségünk, különösképpen mindkét oldalnak, hiszen a választási győzelem ebben a formában hozta létre ezt a Parlamentet, amilyen Parlamentben jelen pillanatban összejött és elnököl. Ebből következően ez a felelősség kötelez minket arra, hogy a jelen törvényjavaslat tárgyalásánál úgy viszonyuljunk az egész társadalmat, nemzetet, jövőt érintő problémához, hogy a választási akaratnak megfelelő törvény szülessék. Most, amikor az általános vitánál tartunk, engedjék meg, hogy arra hívjam fel a résztvevők figyelmét, hogy eme megbízatásunk alapján rostálják át a különféle szegmensekből jövő módosító javaslatokat.
A módosító javaslatokat annak a számaránynak, annak az ethosznak a tükrében kell megvizsgálni, és a döntésnek olyan körülmények között kell megszületni, amilyen döntés alapján mi a Parlamentbe jutottunk az 1990. március 25-ei és április 8-ai választás értelmében.
Ennek következtében a közoktatásról szóló törvényünknek úgy kell megszületnie, hogy az belépő legyen a harmadik évezred Európájába; amely harmadik évezredre történelmi sorsunk révén jussal igényt tarthatunk az európai népek közösségében, különösképpen miután részévé váltunk a keresztény Európának kultúrával, itt éléssel, történelmi sorsunkkal, harcunkkal és hivatással tovább- és túléltük a vérzivatarokat.
Mindez kötelez minket arra, hogy ez a törvényjavaslat - amely jelenleg az általános vita stádiumában tart - a részletes vitához úgy jusson el, hogy a döntő többségű módosító javaslatok eme győzelem alapján, keresztény, nemzeti, demokratikus bírálat alapján épüljenek be a törvényjavaslatba. Az európai küszöb előtt, tulajdonképpen Európa csodálatával együtt a megszületett törvényünk azt is ki kell fejezze, hogy mi nemzetként kívánunk tartozni Európához. Tulajdonképpen nekünk, Magyarországnak, a magyar népnek nincs kevesebb joga és jussa ehhez, mint a környező népeknek, beleértve például az osztrákokat is.
Ebből következik, hogy most, az általános vita jelen szakaszában a felelősségre hívom fel a tisztelt képviselőtársaim figyelmét. Ilyen módon tegyék meg módosító javaslataikat, és a bizottsági munkában a választások értelmében bírálják, és annak arányában döntsék el és szavazzák meg a részletes vita után a javaslatot.
A tisztelt Háznak javaslom a magam részéről, hogy a késedelem ellenére és a jelenleg általam közölt közeg ellenére pozitívan foglalkozzon a törvényjavaslattal. A magam részéről a megfelelő módosításokkal ezt igenis alkalmasnak találom arra, hogy ebből törvény születhessék. A különféle felszólalók közül, amelyek mind az ellenzéki, mind a kormánypárti, mind a függetlenek oldaláról elhangzottak, a magamhoz legközelebb állónak Mózes Mihály független képviselő általános vitában elmondott felszólalását tartom, és ennek értelmében javaslom a tisztelt Háznak mérlegelésre a törvényjavaslat további tárgyalását. Elnök úr, köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps.)
(Dr. Szűrös Mátyást dr. Dornbach Alajos váltja fel az elnöki székben. - Dr. Horváth József jegyzői helyét dr. Szabó Lajos, Glattfelder Béláét pedig Boros László foglalja el.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem