SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az egészségesivóvíz-ellátás megvalósításáról folytatott bizottsági viták alapján képviselőtársaim áttekintést kaptak arról, hogy az önkormányzati törvényben határidőhöz kötött feladat az önkormányzatok részéről teljesíthető.
Az országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványok olyan kormányzati feladatokat írnak elő, amelyekben már kormánydöntés született, illetve előkészítése nemzetközi szakértők bevonásával folyamatban van.
A módosító javaslatok közül több felvetette, hogy a Kormány külön is tárgyalja meg a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátási programját.
Tájékoztatom a tisztelt Házat arról, hogy ezt a kérdést a Kormány a Békés megyei kihelyezett ülésen már megtárgyalta és a dél-alföldi települések egészségesivóvíz-ellátási programjában szereplő, gazdaságilag és műszakilag előkészített fejlesztések prioritása mellett döntött.
Ezért nem tartjuk szükségesnek, hogy erről az országgyűlési határozat ismételten rendelkezzen.
Hatvani Zoltán képviselő úr a kormányprogram költségvetéssel való összhangját hiányolta, és kétségbe vonta, hogy az megvalósítható. Ezzel összefüggésben el kell mondanom, hogy a hátralévő, mintegy 160 ellátatlan településből közel 150 már eddig is jelezte a benyújtott céltámogatási igény bejelentésével, hogy megoldja az egészségesivóvíz-ellátást.
A pénzügyi megalapozottságot alátámasztja, hogy az ez évi céltámogatásról szóló törvényjavaslatban első helyen szerepel a községek egészségesivóvíz-ellátásának támogatása. Amennyiben képviselőtársaim ezt jóváhagyják, az igénybejelentések finanszírozása a költségvetésből biztosított.
Mindezekre tekintettel Hatvani képviselő úr módosító indítványát nem támogatjuk. Nem támogatjuk azokat a javaslatokat sem, amelyek országos szennyvíz-elvezetési és hulladékkezelési program kidolgozását, annak finanszírozási forrásait kérik ez év végéig az Országgyűlésnek bemutatni, mert a szűk határidő és a pénzügyi források tisztázatlansága miatt érdemben ilyen előterjesztés nem készíthető el.
E programok kidolgozását mi is szükségesnek tartottuk, a több mint 500 milliárdos elkötelezettséggel és külföldi hitelfelvétellel járó beruházás előkészítése azonban hosszabb megalapozó munkát igényel. Ez a PHARE-program keretében megkezdődött, és tartalmazza a megvalósíthatóság műszaki és pénzügyi lehetőségét. Ennek elkészülte után, azt - nagy költségvonzata miatt - a tisztelt Ház elé kívánjuk terjeszteni.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az elmondottak figyelembevételével az országgyűlési határozatról szavazni és azt elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm, elnök úr! (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem