SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Lukács Tamás Képviselő Úr! Lukács Tamás képviselő úr két kérdésben megszólított, nagyon röviden erre szeretnék válaszolni.
Nagyon szeretném, ha igaza lenne a közhasznú társaságok kapcsán elmondott észrevételével. Nem tudom, mi lesz a végleges szabályozás, de éppen az egyik leglényegesebb kérdés, amit felvetettem, az, hogy a nonprofit szervezetek komplex szabályozása nincs előttünk. Csak a jogalanyiság oldaláról közelíti meg a mostani Ptk.-módosítás ezt a kérdést. Ha a gazdálkodásnak, az adózásnak, a közhatalmi módosítványoknak a rendezése is előttünk állna, természetesen más képünk lenne. Egyelőre nem elégséges az egyéb gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokra való hivatkozás, hiszen itt speciális szabályok lesznek.
A másik kérdés sokkal izgalmasabb, és nagyon köszönöm Lukács Tamásnak ezt a felvetését, hogy erre reagálhatok. A közalapítványok nyilvánossága körében nem véletlenül emeltem ki az Országgyűlést, illetőleg az önkormányzati testületeket. És nem véletlenül mondtam azt, hogy a Kormány közalapítvány-alapítási jogával nem tudunk egyetérteni.
Ennek az a magyarázata, hogy az Országgyűlésben különböző pártok vesznek részt, az önkormányzatokban szintén van ellenzék, van nyilvánosság, a döntéseket nem zárt ajtók mögött hozzák. El lehet mondani a véleményeket ellenkező oldalról is.
Szeretnék utalni arra, hogy például Németországban csak törvénnyel lehet közalapítványt létrehozni. Tehát nyilván az Országgyűlésnek lehet létrehozni. Ezeket a garanciákat mindenképpen biztosítani kell.
Amit pedig Lukács Tamás a Kormány ellenőrzésével kapcsolatban vetett fel, ezt a kérdést is nagyon köszönöm. A közelmúltban olvastam a magyar liberális közgondolkodás egyik legnagyobb alakjának, Deák Ferencnek másfél századdal ezelőtti írását arról, hogy hogyan kellene - akkor! - biztosítani a végrehajtó hatalom ellenőrzését az Országgyűlés által. Nagyon szeretném, hogy 150 évvel később eljussunk oda, amit Deák Ferenc akkor szeretett volna. Nem lehet szó a végrehajtó hatalom ellenőrzéséről akkor, amikor személyiségi jogokra, szerződési titokra, ellenőrizhetetlen államtitokká nyilvánításra tekintettel az Országgyűlésnek, illetőleg országgyűlési bizottságnak az informálódási jogát a Kormány vagy a Kormány egyes tagjai sorozatosan megtagadják. Ilyen esetben az ellenőrzés nem működik. Fontos az alkotmányossági kérdés. Ha az ellenőrzés az alkotmányosságnak megfelelően működik, természetesen szó lehet olyan megoldásokról is, amelyekről Lukács Tamás beszélt, hiszen ebben az esetben a Kormány tevékenysége sem a nyilvánosság kizárásával történne. Addig azonban, amíg háromezres határozatok dönthetnek ilyen kérdésekről, azt hiszem, számunkra mindenképpen elfogadhatatlan az, hogy ilyen alapítványokat, pontosabban közalapítványokat a Kormány létrehozhasson. Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy csakis nyilvánosan, az állampolgárok által megválasztott testületek hozhassanak létre ilyen alapítványokat. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem