WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A képviselői önálló indítványomat az általános forgalmi adóról szóló, tavaly meghozott törvényünk módosítása érdekében nyújtottam be.
Több önkormányzat és önkormányzati szövetség keresett meg ebben a témában mint a Parlament önkormányzati bizottságának elnökét - ezek közül is kiemelkedik a kistelepüléseket tömörítő szövetség -, és arra kértek, hogy próbáljam meg elérni a Parlamentnél, hogy az áfa-visszatérítés ügyében módosítsuk a tavaly elfogadott, általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslatot.
Mint önök nyilván emlékeznek rá, arról szólt többek között ez a törvényjavaslat, hogy önkormányzati beruházások esetében ne legyen lehetőség a továbbiakban '94. január 1-jétől kezdődően az áfa viszszaigénylésére.
Az önkormányzatok többsége beletörődik ebbe a megoldásba, viszont arra hívták fel a figyelmemet, hogy van jó néhány olyan beruházás, amely korábban indult, '92-ben, indult beruházás, és nem fejeződik be '94. január 1-jére, tehát ezekre a beruházásokra szeretnének áfa-visszatérítést kapni azon önkormányzatok, amelyek elindították ezeket a beruházásokat.
Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy '92-ben, amikor a beruházás indult, még nem számolhattak azzal a lehetőséggel az említett önkormányzatok, hogy 25%-kal drágább lesz a beruházás a beruházás befejezése után, mint az eredetileg tervezett, és ez a hiányzó 25% nem áll rendelkezésre ezeknél az önkormányzatoknál.
Természetesen nem arról van szó, hogy azok az önkormányzatok is belekerüljenek ebbe a körbe, amelyek beruházásaikat később kezdték meg, hangsúlyozom még egyszer: kizárólag azokról, amelyek a törvény elfogadása előtt kezdték meg a beruházásaikat, és nem tudhatták, hogy a törvényben mi fog szerepelni.
Én azt gondolom, hogyha a Parlament egyetért ezzel az indítvánnyal és támogatja, akkor a költségvetést lényegileg nem fogja megterhelni ez a tétel, viszont számtalan olyan kistelepülést segít, ahol utat, közművet vagy vizet építenek, és lakossági erőforrásokat is bevonnak ezekbe a pénzekbe, ezekbe a beruházásokba. Ha a 25%-os emelkedéssel kell számolniuk, ez óhatatlanul azzal is jár, hogy a lakosságtól újabb forrásokat kell az önkormányzatoknak beszedni, természetesen abban az esetben, hogyha képesek, és ez sok esetben nem realizálható, a lakosság terherbíróképessége véges.
Én arra kérem önöket, hogy támogassák az indítvány napirendre tűzését és sürgős tárgyalását, és utána arra kérem, hogyha napirendre tűztük, akkor támogassák az önálló indítványomat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem