KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Teljes szövegű keresés

KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
KERESZTES K. SÁNDOR környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Engedje meg, hogy rövid kérdésére én is viszonylag röviden válaszoljak, elsősorban saját feladatom, a területfejlesztés szemszögéből, hozzátéve azt, hogy természetesen ez a feladat - éppúgy, mint a környezetvédelem - összkormányzati tevékenységet igényel.
Kétségtelen, hogy az ország területén mindenhol érzékelhetők a válsággondok, de számos, a gazdasággal kapcsolatos probléma a térben egyenlőtlenül jelentkezik. Különösen igaz ez a szerkezetátalakításra, a munkanélküliség terjedésére és az új típusú gazdasági szervezetek kialakulására.
A gazdaság regionális folyamatainak elemzései azt mutatják, hogy a gazdaság és a külső környezet alakulása az északkeleti országrészt hatványozottan sújtja. Itt a legnagyobb arányú a munkanélküliség növekedése, a gazdálkodó szevezetek összességében veszteségesek, az új szervezetek kialakulása alacsony ütemű, ezért indokolt, hogy a Kormány nagyobb figyelmet szentelt és szentel az északkeleti országrész akut válsággondjainak megoldására, mint az ugyancsak gondokkal küszködő, de viszonylagosan mégis jobb helyzetben lévő Dunántúlra. Ennek ellenére támogatjuk e térség gazdaságának átalakítását, és ezt a jövőben is tenni fogjuk.
A Kormány területfejesztési szempontokat is figyelembe véve hozta meg döntését a Mecseki Szénbányák bezárásával kapcsolatban. A komlói üzemek újabb időt kaptak az átalakulásra, a veszteséges tevékenység megszüntetésére, s ezzel a költségvetés további terheket vállalt magára.
Márciusra javaslatot teszünk a Pécs-Komló térség hosszú távú területfejlesztési koncepciójára. Az abban foglaltakat a térség gazdálkodóival, önkormányzataival együtt kívánjuk megvalósítani.
A három megye 1991-'92-ben összesen 8 milliárd 592 millió forint fejlesztési célú kormányzati támogatásban részesült. Az elmaradott területeinek településein az elmúlt két évben támogattuk a különböző fejlesztéseket a területfejlesztési alapból. Nem rajtunk múlt, hogy viszonylag kevés értékelhető pályázat érkezett a térségből. De még így is a három megye önkormányzatainak közel 300 millió forint támogatást ítélt meg a tárcaközi bizottság infrastrukturális beruházásokhoz, és 50 millió forinttal támogatta a munkahelyteremtő beruházásokat.
Ha a régió önkormányzatai nagyobb szerepet vállaltak volna a pályázatok előkészítésében, akkor valószínűleg nagyobb mértékben részesült volna e támogatásból a térség.
1993. január 1-jétől, sajnos, az elkülönített állami pénzalapokról szóló törvény értelmében - reméljük, csak átmenetileg - nem áll módjában az ÁFI-nak további pályázatokat fogadni a régióból.
(14.50)
A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszerének szabályozásáról szóló 1992. évi LXXXIX. törvényhez kapcsolódó céltámogatási kiegészítő keret 1994. évtől kezdődően az elmaradott és az országos átlagot kétszeresen meghaladó munkanélküliségi arányú településeken saját erőforrás hiánya esetén annak egy részét pályázati rendszer keretében megadhatja. Ez a régió több településének kínál újabb támogatási lehetőséget.
S végül, a Kormány örömmel értesült arról, hogy a térség önkormányzatai és gazdálkodói saját maguk kezdeményezték a dél-dunántúli régió versenyképes fejlesztési koncepciójának kidolgozását. Ezt olyan kezdeményezésnek tartjuk, amelyben részt kívánunk venni, és amit támogatni fogunk központi forrásokból is. Ez egy modellértékű projekt lehet a tekintetben is, hogyan kellene együttműködnie egy viszonylag kedvezőbb helyzetű régió önkormányzatainak s más helyi szervezeteknek és a Kormánynak a területfejlesztésben piacgazdasági körülmények között. A KTM Területfejlesztési Hivatala a Parlament által is igen szűkre szabott költségvetésből ebben az évben egymillió forinttal járul hozzá ennek a munkának a megindításához, és más érintett tárcák is támogatják a koncepció kidolgozását. Köszönöm figyelmüket. Kérem válaszom tudomásulvételét. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem