KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KIRÁLY BÉLA (SZDSZ)
KIRÁLY BÉLA (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy kicsit én szeretnék a jogi vonatkozásoktól eltérni, és egy egész más keretbe állítani ezt a törvényt, amit majd megvitatunk.
Szájer képviselőtársammal teljesen egyetértek a Lotz-Katona-kezdeményezés dicséretében. Egy fontos és sürgős törvényről van szó, amin ha bizonyos módosításokat hajtunk is végre, minél előbb életbe kellene léptetni.
Mondom: nem a jogi részletek érdekelnek ebben a pillanatban, sokkal avatottabban szólnak és fognak még szólni erről. Mi érdekel engem ebben?
Az érdekel, hogy azzal, hogy a magyar termékeket - akár mezőgazdasági, akár ipari - biztosabbá tesszük, a minőséget javítjuk. Ha a minőségnek csak egy részére vonatkozik is a biztosabbá tétel, a minőség emelésével könnyebb bejutni a nyugati piacokba, könnyebb új helyeket találni termékeink eladására. Ha a termelő magától nem jön arra rá, hogy a gyarapodásának a kulcsa, hogy sokat, jót és biztosat termeljen, akkor legalább egy téren, a biztosság terén a törvény fogja erre kényszeríteni.
Ismétlem: ezzel az Európába való bejutás egyik kis belépőjegyének teszünk eleget.
De arra is szükség van, hogy a honi vásárlóknak, fogyasztóknak a bizalma növekedjék. Hadd mondjam meg, hogy a vérem forr fel sokszor, amikor akár élelmiszerüzletbe, akár ipari terméket áruló üzletbe megyek, és francia tejet, osztrák joghurtot, és mit tudom én, milyen olyan dolgot kínálnak, amit nemcsak termelni, de jobb minőségben is tudunk termelni. Más szóval: egy kicsit Kossuth szellemét látom itt felmerülni, aki a Védegylettel azt próbálta elérni, hogy minden család otthona küszöbét védővámmá alakítsa át, amelyen keresztül nem engedett idegen terméket bejutni, ha a magyar termelő legalább olyan minőségben és mennyiségben tudta ezt termelni.
A törvény lelkesítsen bennünket, termelőket és fogyasztókat egyaránt, hogy a kossuthi Védegylet felújítására van szükségünk, hogy magyar terméket vásároljunk, és ha ez a törvény a magyar termelők figyelmét a minőség fokozására, a jobbra, a biztosabbra fogja biztatni a jövőben, akkor érdemes lesz a magyaroknak arra nézni, bármilyen terméket akarnak is vásárolni, hogy az a termék magyar legyen.
Nem izolációról beszélek. Egyáltalán nem. Mert az érdekünk az, hogy a kapuk nyíljanak és szélesedjenek a Nyugattal, a világgal kapcsolatban. De arra igenis törekednünk kell, hogy amit mi gyártunk, tudunk gyártani legalább olyan minőségben, vagy jobban, mint amit külföld gyárt, azt magunk magyar termékekből vegyük. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem