PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügy-minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügy-minisztériumi államtitkár:
PONGRÁCZ TIBOR, DR. pénzügy-minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az általános forgalmi adóról szóló törvényt egy hónappal hatálybalépése előtt fogadta el a tisztelt Ház, és sajnos a felkészülési idő kicsit rövid volt, ezért állhatott elő bizonytalanság a mezőgazdasági tevékenységet folytató, különleges jogállású adóalanyok bejelentési kötelezettsége tekintetében.
A mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyok általános forgalmi adóval kapcsolatos kötelezettségeit az áfa-törvény és az adózás rendjéről szóló törvény előírásainak együttes alkalmazásával lehet meghatározni. Azoknak a magánszemélyeknek - korábbi szóhasználat szerint mezőgazdasági kistermelőknek -, akik a mezőgazdasági tevékenységükön kívül más vállalkozási tevékenységet nem folytatnak, az új általános forgalmiadó-törvény szerint különleges jogállás megteremtésével sem változott a helyzetük. Az adózás rendjéről szóló törvény alapján bejelentést tenniük nem kellett.
Bejelentést kellett viszont tenniük azoknak, akik korábban is alanyai voltak az általános forgalmi adónak, például a szövetkezetek. Az ő esetükben a törvény által eredendően érvényesíthető különleges jogállás a korábbi adókötelezettségnél lényegesen jobb feltételeket biztosít.
Egyértelmű a bejelentési kötelezettség abban az esetben is, ha a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany a különleges jogállását meg kívánja változtatni. Az értelmezési problémák nyilván abból adódtak, hogy a kompenzációs felár érvényesítésénél az adóalanynak közölnie kell az adóigazgatási azonosító számát. Ebből számos adózó és az első napokban néhány adóhatósági ügyintéző is úgy vélte, hogy minden mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanynak adószámot kell kérnie. Ez téves felfogás.
Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a magánszemélyek adóigazgatási azonosító száma a személyi szám, a nem magánszemélyeké pedig az adószám.
Az APEH elnöke utasításban intézkedett, hogy az adóhatóságok az adózókat a további félreértések elkerülése végett ennek megfelelően tájékoztassák.
Mindezek alapján az az álláspontom, hogy az adóhatóságok eljárása és a törvény előírásai között nincs ellentmondás. Nagyon köszönöm a képviselő úr kérdését, és nagyon sajnálom, hogy megfogalmazási és végrehajtási okokból némi zavart okoztunk. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem