VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF)
VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF) Köszönöm szépen. Köszönöm Suchman Tamás képviselőtársamnak a gesztusát. Ezzel kapcsolatban arra hívnám föl a figyelmet, hogy valóban 27 képviselő vár az interpelláció elmondására, és Fodor Tamásnak is címezném, hogy az interpellációra három perc, válaszra öt perc, viszonválaszra pedig két perc áll rendelkezésre. Én igyekszem ezen az időkorláton belül maradni. (Közbeszólás: Helyes! - Taps a jobb oldalon.)
Tisztelt miniszter úr! Interpellációm a Pénzügyminisztérium Gazdaságelemzési és Informatikai Intézete által a gazdaság regionális állapotára és folyamataira irányuló kutatásokon alapul. Az írásban benyújtott interpellációt teljes terjedelmében nem áll módomban ismertetni, annak csupán néhány, lényegesebb megállapítására szorítkozhatom.
A gazdaságstatisztikai adatok alapján a regionális folyamatok sajátos kettősséget mutatnak Magyarországon. Egyrészt a válságjelenségek térbeli terjedésének lehetünk tanúi, ha a munkanélküliséget tekintjük például, másrészt az egyes régiók között jelentős fejlettségi különbségek alakultak ki. Mindenekelőtt éles kettősség mutatható ki a főváros és a vidék viszonylatában, szinte modellszerű, centrum-periféria kapcsolatot képezve.
A fővárosban és kevésbé ugyan, de a többi nagyvárosban is - ez nem a kormányzatot, az önkormányzatokat érinti, de a területi folyamatok teljességéhez tartozik - gazdasági alapú belső szegregáció zajlik, az újjáéledő city, a jól szituált polgárok lakónegyedei, a belső nyomornegyedek és a városi perifériák között.
A kiépülő piacgazdaság legnyilvánvalóbban a nyugati és keleti országrész közötti, az elmúlt évtizedekben kétségtelenül halványodó megosztottságot élesztette újjá. A megyei szintű összegző értékelésekben is kimutatható a két országrész közötti szintkülönbség. Egyértelmű a Tiszától keletre fekvő országrész relatív elmaradottsága, amihez új elemként kapcsolódik a három északi megye, amely az alföldi térségnél is összességében súlyosabb válságtüneteket mutat.
Az ipari tengely kettétört, északkeleti része alapjaiban erodálódott. Az elmaradott, döntően agrár jellegű, magas munkanélküliséggel sújtott, külföldi tőke által máig még alig érintett határ menti periféria a Dunántúl déli peremétől csak egy-egy határ menti nagyváros pozitív hatása miatt, nem teljesen folytonos zónaként húzódik az északkeleti országrész irányába, ahol Szabolcs és Borsod nagy kiterjedésű válságtérségében teljesedik ki.
A perifériák nem korlátozódnak a szó szoros értelmében vett földrajzi peremekre, hanem az ország belső térségeiben is fellelhetőek. Nem vitatható, hogy a kormányzat a különböző támogatások bonyolult rendszerét működteti. Megítélésem szerint érzékeny a területi problémák iránt, amit a kihelyezett kormányülések, megyei programok és annak következményeként támogatások jeleznek.
Mégis úgy tűnik, hogy a piacgazdaság viszonyai között talán az eddiginél is összehangoltabb és hatásosabb regionális politikára van szükség.
A fentiek alapján kérdezem tehát, hogy mit tesz a kormányzat az eredményes területi politika kialakítása céljából. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem