GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Teljes szövegű keresés

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A MATÁV Pécsi Igazgatósága pályázatot nyújtott be 1992-ben az említett 13 somogyi község és e térség telefonellátása ügyében 28 millió forint területfejlesztési támogatás elnyerésére.
A beruházás indítását '93-ra tervezték, így a pályázatokat elbíráló bizottság a '93-ra beadott, összesen 290 darab pályázattal együtt '93-ban hozza meg a javaslatát arra, hogy mely célokat, illetőleg pályázatokat részesít előnyben.
A támogatások eddigi gyakorlata szerint a fejlesztési célok rangsorolásában szerepet szántunk a munkahelyteremtő és -megőrző beruházások mellett a térségi jelentőségű távközlési rendszerek kiépítésének is. Így például 1992-ben a MATÁV észak-magyarországi munkáihoz 895 millió fejlesztési támogatást adtunk, amely vissza nem térítendő támogatás volt. Ezeknek a továbbgyűrűző hatása idén is jelentkezik egyébként.
A pályázatok rangsorolásánál alkalmazott preferenciák e tekintetben nem változtak, tehát a térségi telefonhálózat kiépítését, a 13 somogyi kisközség pályázatát a támogatási rendszer, illetőleg ennek az elbírálási normái előtérbe helyezik.
Említést kell tenni azonban azokról a pénzügyi nehézségekről is, amelyek a területfejlesztési alapot terhelik. Mintegy hatmilliárd forint összeg áll rendelkezésre ebben az évben, és a '91-'92-ben elkezdődött fejlesztések ennek több mint a felét determinálják. Ugyanakkor a Kormány egyes regionális programok támogatására is kötelezettséget vállalt. Ezek főleg kelet-magyarországi programok, amelyek majdnem egymilliárd forint összegben determinálják az alapnak a ráfordításait. Sajnos, a területfejlesztési alap forrásai az előző évhez képest nem növekedtek, így a vissza nem térítendő támogatásokra ebben az évben kevesebb lehetőség adódik.
Mivel minisztériumunk fontosnak tartja a gazdaságfejlesztéssel is összefüggő vállalkozásokat segítő infrastruktúra támogatását, ezért új utakat is keresünk a támogatási lehetőségek növelésére. Tehát egyrészt itt hitelfelvétellel bővítjük az alapnak az eszközeit, másrészt pedig a vissza nem térítendő támogatásokon kívül kamattámogatási formában is élénkítjük az alaphoz kapcsolódó pénzeszközök felhasználását.
A 13 Somogy megyei kisközség telefonhálózat-fejlesztési programját összefogással lehet megoldani úgy, hogy végül is a teljes beruházási költség rendelkezésre álljon. Ehhez az önkormányzatok is hozzájárulnak, a MATÁV Rt. vállalását a képviselő úr ismertette, és a megpályázott alapból származó támogatás is szükséges a teljes szükséglet biztosításához.
Az ilyen támogatásokról az elkülönített állami pénzalapokról szóló törvény szerint a területfejlesztési tárcaközi bizottság javaslata alapján, a belügyminiszter egyetértésével nekem kell döntenem. Mivel a 13 somogyi község közül legalább hat társadalmi-gazdasági szempontból elmaradott térségbe tartozott a pályázat benyújtásakor, ezért a pályázatot támogatjuk, és reméljük, hogy a Belügyminisztérium támogatását is meg tudjuk ehhez kapni, tehát a támogatás odaítéléséhez ők is hozzájárulnak, és így 1994-ben a telefonhálózat kiépülhet ebben a térségben. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem